"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Thursday, March 29, 2012

Blasts as Baghdad opens Arab summit on Syria peace plan- BBC News

Arab leaders have begun talks on a UN-backed peace plan for Syria at the first major international summit to be hosted by Iraq in decades.
The UN-Arab League plan would see a UN-monitored end to fighting, troops pulled out of opposition areas and access for humanitarian services.
Syria agreed to the initiative on Tuesday but violence has continued.
A number of explosions were heard in central Baghdad as the summit was starting...

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17544431

Hariri Investigation: A Star Witness is Born- Al-Akhbar

The Special Tribunal for Lebanon has testimony to support its indictment of four suspects – and a yet to be named fifth suspect – in connection with the Hariri assassination. But details of the evidence obtained by Al-Akhbar reveal yet more holes in the prosecution case.

http://english.al-akhbar.com/content/hariri-investigation-star-witness-born

Arab leaders endorse Annan plan for Syria- Al-Akhbar


An Arab summit of regional heads kicked off in Baghdad on Thursday with a strong focus on resolving the year-long Syrian crisis that the UN says has left at least 9,000 people dead.

UN Secretary-General Ban Ki-moon met Arab leaders to discuss a UN-backed peace plan for Syria, with regional leaders endorsing special envoy Kofi Annan's six-point plan that calls for a ceasefire and talks.

But Arab states remain sharply split over how to deal with the violence, with oil-rich Gulf monarchies Saudi Arabia and Qatar advocating a hardline approach to arm rebels, while Iraq, Algeria, and Egypt have warned against the move, instead pushing for political reconciliation.

Iraqi Foreign Minister Hoshyar Zebari's confirmed Wednesday evening that the summit of the 22-member Arab League will steer clear of the strong moves advocated by Qatar and Saudi Arabia to resolve the Syria crisis.

"The Arab League initiative is clear and did not demand that Bashar step down," Zebari said after a ministerial meeting. "We (foreign ministers) also did not ask for that and the upcoming decision will not go in this direction."

It "is up to the people of Syria to decide, to choose, to elect their leaders. It's not up to the League or to anybody else," he said...

http://english.al-akhbar.com/content/arab-leaders-endorse-annan-plan-syria

Armed Group Assassinates Two Colonels in Aleppo, Pilot Kidnapped in Damascus Countryside- SANA

PROVINCES, (SANA)- In the framework of targeting the national expertise and intellectuals, an armed terrorist group on Thursday assassinated two Colonels in Aleppo.

SANA reporter cited a source in Aleppo Province as saying that four terrorists driving a car opened fire on Colonel Abdul-Karim al-Raei from the Command of the Northern Region and Colonel Fouad Shaaban from the Appointment Department at the crossroads of Bab al-Hadid Area in Aleppo while they were heading to their job, causing their martyrdom...

Aday Başvuru Süresi Sona Erdi- SANA Türkçe


ŞAM – 7 Haziran tarihinde yapılması beklenen Halk Meclisi seçimlerine adaylık başvuruları 2012/120 sayılı kararname gereğince dün mesai saatinin bitmesiyle sona erdi.

SANA’ya açıklama yapan Seçim Yüksek Komisyonu Başkanı Müsteşar Halef el-Azzavi; yargı yan komitelerin başvuruda bulunan adayların sayısı, bu adayların tabi oldukları gruplar, eğitim düzeyleri ve bayan adayların sayısına ilişkin listeler hazırlamakta olduklarını belirtti.

Bu listelerin en kısa zamanda Seçim Yüksek Komisyonuna takdim edileceklerini söyleyen Azavi; listelerin tüm illerden ulaşması ardından Seçim Yüksek Komisyonunun derhal toplam aday sayısını ilan edeceğini ekledi.

http://sana.sy/tur/236/2012/03/29/409052.htm

Silahlı Terör Grupları İki Albayı Katletti- SANA Türkçe

İLLER – Silahlı terör gruplarının ulusal kadro ve deneyimleri hedef almaları çerçevesinde bugün Halep’te Albay rütbesinde iki askeri katlettiler.

SANA muhabiri yetkili kaynaklardan edindiği bilgiye göre otomobil kullanan ve 4 kişiden oluşan silahlı bir terör grubunun Albay Abdülkerim el-Rai ve Albay Fuat Şaban’ı Halep’te Bab el-Hadit bulvarında kurşun yağmuruna tutarak katlettiklerini aktardı.

Silahlı Terör Gruplarının Kaçırmış Olduğu 5 Kişi Kurtarıldı
Öte yandan İdlib kırsalında silahlı terör gruplarını takip ve kovuşturma çerçevesinde sürdürülen çalışmalarda güvenlik birimleri, daha önce silahlı terör grupları tarafından kaçırılmış 5 kişiyi kurtardı.

SANA muhabiri yetkili bir kaynaktan edindiği bilgiler ışığında; kurtarılan kişilerin isimlerinin Onbaşı Bilal Mazin Hilal, Çavuş Eymen Nasır, Polis Allan el-Mahr, Çavuş Muhammed Abdülkadir el-Sati ve Çavuş Muhammed Kenco olduğunu bildirdi.

Kurmay Albay Derbas Silahlı Terör Grubu Tarafından Kaçırıldı
Silahlı bir terör grubu bu sabah Şam Kırsalında Albay rütbesinde bir askeri pilotu kaçırdı.
Yetkili bir askeri kaynak SANA’ya verdiği demeçte silahlı bir terör grubunun Şam Kırsalına düşen Ğuta bölgesinden Kurmay Albay Pilot Muhammed Muhammed el-Derbası kaçırdığını dile getirdi.

http://sana.sy/tur/339/2012/03/29/409161.htm

'ABD, Türkiye ve Suriye’yi karşı karşıya getiriyor'- Sol Haber

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/abd-turkiye-ve-suriyeyi-karsi-karsiya-getiriyor-haberi-53174

Sıra Türk askerini, Türkiye’nin aleyhine kullanmaya mı geldi? (Aslan Bulut- Yeni Çağ)

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin TBMM’de basın toplantısı yaparak “Suriye’nin rejimi ne olursa olsun bu ülkeyle dost olması ve dost kalması Türkiye’nin jeopolitik ve jeokültürel kaderidir” dediği dakikalarda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük ile birlikte Suriye sınırındaki birlikleri geziyordu. Kıvrıkoğlu, Kilis’teki konteyner kentte inceleme yaptıktan sonra Suriye sınırına sıfır noktadaki Öncüpınar 4’üncü Hudut Bölük Komutanlığı’na giderek askerlerle birlikte öğle yemeği yiyordu.
 
Yeniçeri ise konuşmaya devam ediyordu:
AKP iktidarı bölgede meydana gelen olaylar karşısında milli ve tarihi bir duruş ortaya koymayarak küçük ABD rolü oynamak gibi tehlikeli bir yol tutmuştur. AKP iktidarının Lozan ve diğer uluslararası anlaşmaların değil de Obama’nın istekleri doğrultusunda Türkiye’nin dinî azınlık politikasını ele alması ise vahim bir hatadır...”...

Görünen şu ki AKP iktidarı son günlerde Amerika’dan fazla Amerikancılık yapmaya başladı. ABD, Suriye’ye askeri müdahaleyi düşünmüyor ama AKP iktidarı, “Bir an önce uluslararası müdahale için karar verilsin de ben de Türk askerini Suriye’ye sokayım” derdinde.

Oysa savaş, silahtan önce bir psikoloji işidir. Herkes kendi vicdanını sorgulasın? Şu anda 20-22 yaşında silah altında bir genç olsanız, Suriye’ye müdahale edecek birliğin içinde olmak ister misiniz? Veya kim ister?

Türkiye’nin uzun süreden beri Suriye ile hiçbir meselesi yoktu. Suriye’deki olaylar ise Suudi Arabistan, Lübnan’daki Hariri ailesi ve Türkiye üzerinden silahlandırılan bir güruhun, resmi güçlere saldırması ile başladı... Yani Suriye terörle mücadele ediyor... AKP iktidarı ise meşru güçlerin yanında olmadığı gibi teröristlere ev sahipliği yapıyor. Fakat liderleri bir istihbarat operasyonu ile öldürülen Suriye Kürtlerini buna rağmen kışkırtamadılar! Oysa Suriye üzerindeki operasyonun hedefi, Suriye’nin kuzeyinde, Kürtlerin yerleşik olduğu Kamışlı bölgesini Irak’taki Kürt özerk bölgesi ile birleştirerek, denize ulaşmış bir bağımsız Kürdistan yaratmaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin elinde bu konuda yeterince bilgi vardır...
http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=22213

Zaman ‘tampon bölge’ye malzeme arıyor- Sol Haber

Zaman gazetesi PKK ile Esad arasında bir anlaşma yapıldığı iddialarını gündemde tutmak üzere herhangi bir desteği olmayan "haberlere" imza atıyor. Desteksiz iddialara dayanan haberler, PKK’yi ve mültecileri bahane ederek Suriye içinde “tampon bölge” oluşturma arayışlarına malzeme sağlıyor.

Zaman gazetesinden İsmail Avcı bugün Suriyeli Kürt siyasetçi Salah Bedreddin’in Avestakurd adlı internet sitesine verdiği röportajda dile getirdiği iddiaları haberleştirdi. Röportajda Esad’ın çağrısıyla bölgeye gelen PKK’nin Afrin şehrindeki Kurmên Dağı’na 2 bin kişi yerleştirdiği iddia ediliyor. Bedreddin, Suriye devletinin PKK muhaliflere karşı çıktığı için PKK’lilere silah bile dağıttığını ileri sürüyor.

"Şu an 2 bin silahlı PKK'lı Afrin'deki Kurmên Dağları'ndadır. Hatta Suriye devleti onlara silah dağıttı. PKK'lılar Esed rejimine karşı yapılan eylem ve mitinglere de karşı çıkıyor” diyen Salah Bedreddin, Suriye Ulusal Konseyi’nin kuruluşunda yer alan az sayıdaki Suriyeli Kürt siyasetçiden bir tanesi. Sık sık dış müdahale, silah ve lojistik desteği taleplerini yineleyen Suriye Ulusal Konseyi’nin Kürt üyesinin, Türkiye’nin Suriye içerisinde bir “tampon bölge” oluşturmasına gerekçe sağlamak amacıyla PKK ile Esad arasında bir anlaşma yapıldığını ileri sürmesi siyasi olarak anlaşılabilir bir tavır. Ancak gerçekdışı olması ihtimali de hayli güçlü olan bu iddianın doğrulatılmaksızın basın yoluyla yaygınlaştırılması habercilikten ziyade, Baas yönetiminin PKK’ye destek olduğu görüşünü yaygınlaştırmak amacıyla yürütülen bir propaganda çalışması olarak görünüyor...

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/zaman-tampon-bolgeye-malzeme-ariyor-haberi-53201

Robert Fisk: Living on the edge of Syria's bloody war (Robert Fisk- The Independent)

Syria's bloodbath is carving further divisions in Lebanon as President Bashar al-Assad's Lebanese allies and enemies shout more and more insults at each other. The Christians have even divided among themselves, the old Phalangist leadership calling for Assad's overthrow while the Catholic Maronite church performs its old role of fence-sitting on behalf of Syria's minority Christians.
Only this week has the Maronite patriarch, Bechara Rai, had to re-explain himself for the umpteenth time after once more pleading for dialogue between Assad's regime and the Syrian people – instead of denouncing the government in Damascus for its killings. What will the Sunni majority of Syria think of such foot-dragging when its own Sunni kinsmen in Lebanon support them? Or so the Christians have been asked...

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-living-on-the-edge-of-syrias-bloody-war-7594922.html

Müslüman Kardeşler Haçlı ordusu emrinde! (Aslan Bulut- Yeni Çağ)

İngilizler, Vehhabilik diye yeni bir mezhep kurup Arapları Osmanlı’dan bu yeni dinle kopardı. Türkiye’de de benzer bir hareket yapmak istediler. Bu fikri 25 Aralık 1919’da İngiliz ajanı Ryan, hükümetine sunduğu raporda bildirmiş ve şöyle demişti:

“Biz gerçek ideali din imiş gibi davranacak menfaatçi bir grubu idareci olarak takdime çalışacağız. Panislamizmi ezemeyiz. Bu, tıpkı Batı’daki milliyetçilik gibidir. Bizim şimdiki gayemiz, arkadaş gibi davranıp kazanmak ve sonra hükmetmek olmalıdır.”

Hulki Cevizoğlu’nun “İşgal ve Direniş; 1919 ve Bugün” eserinde verilen bu bilgi, İslam dünyasının ve Türkiye’nin bugünkü durumunu izah etmiyor mu?...

http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/yazargoster.php?haber=22193

Wednesday, March 28, 2012

President al-Assad: Restoring Security, Safety, Imposing Rule of Law a Must- SANA

HOMS, (SANA)_ President Bashar al-Assad paid an inspection field visit Tuesday to Baba Amr Quarter in Homs Governorate.

President al-Assad met the inhabitants of the Quarter, earlier agonized by heavily-armed terrorist groups which terrorized the inhabitants, asserting that the State would never hesitate to carry out its duty and responsibilities in protecting its citizens.

"The State has given those who deviated from the path of right the best of possible opportunities to backtrack and return to the Homeland, and to put down their arms; they ,however, rejected seizing these opportunities and further increased their terrorism. So, there was a must as to work for restoring security, safety, and for imposing the rule of law,'' underscored President al-Assad to hundreds of the citizens who gathered around him and complained from the heinous acts perpetrated by the armed terrorist groups...

Brigadier General Assassinated by Terrorists in Aleppo- SANA

ALEPPO, (SANA) – A brigadier general was assassinated on Wednesday by a terrorist armed group in Aleppo when he was on his way to work.

SANA correspondent was informed that Martyr General Khleif al-Abdullah from the Air Forces was targeted by four terrorists in a Cerato car who shot the General dead near to al-Bassel Mosque in al-Hamadaniyeh neighborhood.

The Martyr left behind three children; two sons and a daughter.


China urges Syrian govt., opposition to honor commitments- PRESS TV

China has called on the Syrian government and the foreign-backed opposition to honor their commitments to the UN-Arab League peace proposal.

"We hope the Syrian government and relevant parties in Syria will honor their commitments," China's Foreign Ministry spokesman Hong Lei said on Wednesday.

His comment came one day after Damascus accepted the peace plan proposed by the UN-Arab League envoy to Syria, Kofi Annan...

http://www.presstv.ir/detail/233519.html

The Massacre of the Afghan 17 and the Obama Cover-Up (James Petras- Voltaire Net)

The latest massacre of innocent Afghan civilians and Obama’s personal involvement in the convoluted cover-up reveal the widening cracks in his global war doctrine of which ’Special Forces’ have become the mainstay. With the approaching retreat of US troops and the rising tide of assertive Afghan nationalism, Petras explains why Washington needs the cover-up to hide the true nature of the occupation, now left in the hands of re-cycled killers who pursue their career in ‘Special Forces’ rollicking in ‘kill and destroy’ operations...

http://www.voltairenet.org/The-Massacre-of-the-Afghan-17-and

Not Supporting the Opposition "Within Syria" Is Supporting Assad (Andrew J. Tabler, David Pollock- Washington Institute)

Failure to support the opposition "within Syria" -- armed and unarmed -- would allow Assad to stay in power for much longer.During their March 25 meeting, President Obama and Turkish prime minister Recep Tayyip Erdogan agreed that part of the agenda of the April 1 "Friends of Syria" summit in Istanbul will concern "nonlethal assistance" to the opposition "within Syria." This indicates that the administration is beginning to accept a "tragic truth": without much greater U.S. support for the opposition on the ground, Bashar al-Assad's regime will certainly massacre many more civilians all over Syria, and Assad himself will almost certainly remain in power for the foreseeable future...

http://www.washingtoninstitute.org/templateC05.php?CID=3465

The Annan Peace Proposal- Syria Comment

President Assad walked around Baba Amr neighborhood in Homs in this video. He promises to make it “better than it was previously” and demands a timeline for the completion of repair work. Al-Jazeera reports that his motorcade was sniped at during the trip.

The Syrian military is carrying out “mopping up” operations in the A’zaz, Hamadan, and Khraytan area, the poor industrial suburbs and towns north of Aleppo. Here is a video of an Mi-2 helicopter that fires a rocket, reportedly over A’zaz (Aleppo) (Thanks Thomas Pierret). Since Monday morning I have been receiving calls about the fact that the roads to the north are closed because of military action. Turkey has shuttered its embassy and Turkish airlines is pulling its flights to and from Syria, which is causing panic in Aleppo, where no open access to Turkey remains open. Businessmen are despondent about being able to keep business going between the two neighboring countries.
Annan says Syria accepts his UN peace plan which Annan insists is an “important initial step”.
Annan said the plan deals with “political discussions, withdrawal of heavy weapons and troops from population centers, humanitarian assistance being allowed in unimpeded, release of prisoners, freedom of movement and access for journalists to go in and out.”
“So we will need to see how we move ahead and implement this agreement that they have accepted,” said Annan...
http://www.joshualandis.com/blog/?p=14114

Katar’ın Müslüman Kardeşler nüfuzu Suudileri kaygılandırıyor- YDH

YDH- Suudi Arabistan yönetiminin Katar’ı Müslüman Kardeşleri kullanarak iç işlerine müdahale etmekle suçlayıp uyardığı bildirildi.
Paris merkezli Arabi Press’in haberine göre Suudi Arabistan ile Katar arasındaki gerginlik Suudi yönetiminin Katar’ı Müslüman Kardeşler üzerindeki nüfuzunu kullanarak iç işlerine karışmakla suçlamasıyla yeni bir aşamaya girdi...

http://www.yakindoguhaber.com/HD10020_katarin-musluman-kardesler-nufuzu-suudileri-kaygilandiriyor.html

Suriye ile köprüler yıkıldı, 350 firmanın üretimi durdu- Milliyet

Suriye'deki gelişmeler, Türkiye ile olan 2 milyar dolarlık ticaret köprüsünü de yıktı. Ülkedeki 823 Türk firmasının 350'sinin üretimi durdu, 200'den fazla işadamı geri döndü. THY de uçuşlarını durduracağını açıkladı.

Suriye'de yaşanan çatışmalar bu ülkeyle aramızdaki yıllık 2 milyar doları bulan ticaret köprüsünü de yıktı. Elçilik faaliyetlerini durdurdu. THY de ülkeye yaptığı uçuşları durduracağını açıkladı. Yaşanan bu gelişmeler ülkede faaliyet gösteren Türk işadamlarını etkiliyor. Edinilen bilgiye göre, Suriye'de kayıtlı 823 Türk firmasının 350'sinin faaliyeti durdu, 200'den fazla işadamı da Türkiye'ye geri döndü. Yaşanan tablo en fazla bin kilometrelik sınır boyunda yer alan küçük esnafı vurdu. Cirolarının yüzde 80'inin son 4 ayda eridiğini belirten Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özçiloğlu, Suriye'deki en yakın yerleşim yerlerinden bile haber alınamadığını ifade etti. Özellikle Suriye üzerinden diğer ülkelere gerçekleşen ihracatın da sekteye uğradığını ifade eden Özçiloğlu, "Bölgede can güvenliği kalmadı. Bu durumda ticaretten söz etmek mümkün değil. Özellikle küçük esnaf çok ciddi zarar gördü" dedi.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/suriye-ile-kopruler-yikildi-350-firmanin-uretimi-durdu/ekonomi/ekonomidetay/28.03.2012/1520998/default.htm

"Dört aşamalı stratejik" hezimet (Alptekin Dursunoğlu- YDH)

İslahiye ve Kilis’e çadır kentler kurarak mülteci duasına çıkan Ankara, 1 Nisan’da İstanbul’da yapılacak “Suriye’nin Dostları” toplantısından, Annan planı çerçevesindeki bir çözümü gündemden düşürebilecek bir sürpriz peşinde.
Suriye’de yaşanan bunalım birinci yılını doldururken, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın gündeme getirdiği öneri ile ilk kez sorunun çözümüne ilişkin gerçekçi ve uygulanabilir bir uluslar arası girişime tanık olduk.
Kofi Annan’ın girişimi son derece basit, rasyonel ve uygulanabilir iki öneriye dayanıyor ve “Suriye’de çatışan taraflardan şiddete son vermesini ve Şam yönetimi ile muhaliflerin sorunun siyasi yollarla çözümü için diyalog başlatmasını” öngörüyor.
Annan’ın önerisi, “çatışan taraflar”dan söz ederek Suriye’deki şiddetin tek taraflı olmadığını ortaya koyması bakımından gerçekçi, “Şam yönetimi ile muhalifleri” diyaloga çağırması bakımından barışçı ve BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin oyuyla yayımlanan başkanlık bildirisiyle desteklenmesi bakımından da uygulanabilir bir girişim olma özelliği taşıyor.
Peki bu kadar basit, gerçekçi, barışçı ve uygulanabilir bir öneri ile çözülmeye müsait olan Suriye sorunu neden bu kadar kanlı bir iç bunalıma ve adeta yeni Soğuk Savaş şartları yaratan karmaşık bir uluslar arası soruna dönüştü?
Bu sorunun cevabı, Kofi Annan planına kadar yürütülen uluslar arası girişimlerin, bir iç meselenin gerçekçi ve barışçı bir şekilde çözülmesi anlayışına değil, Suriye’de rejim değişikliğini temel alan çok aşamalı bir stratejik plana dayanmasında gizli...

El-Esad: Devlet Sorumluluğunu Yerine Getirmede Geç Kalmadı- SANA Türkçe

HOMS – Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad dün sabah saatlerinde Homs Kenti Babaamro Semtinin sokak ve caddelerini dolaşarak, terör gruplarının uyguladıkları sistematik sabotaj ve terör neticesinde semtteki yerleşim binaları, hizmet kurumları ve altyapıda meydana gelen yıkımı inceledi.

Cumhurbaşkanı el-Esad genel olarak Homs ilinin özel olarak da Babaamro Semtinin tanık olduğu istisnai koşulların özellikle okul ve diğer hizmet kurumları başta olmak üzere yerleşim binaları ve tüm semtin yeniden onarılması amacıyla herkesin çabalarını katlamasını ve birleştirmesini gerektirdiğini belirtti...

http://sana.sy/tur/236/2012/03/28/408714.htm


...Ve Esad, Annan planına "Evet" dedi- Yeni Çağ

Suriye lideri Esad, BM ve Arap Birliği temsilcisi Annan’ın planını kabul etti. Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Suriye’nin cevabını mektupla ilettiğini duyurdu. Plan, yaralı tahliyesi ve insani yardım için günde 2 saat ateşkes ve kapsamlı siyasi çözüm görüşmeleri içeriyor.
 
Suriye Annan’ın planını kabul etti
Suriye’nin, BM ve Arap Birliği’nin Suriye temsilcisi Kofi Annan’ın planını kabul ettiği bildirildi. Annan’ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Suriye hükümetinin, ülkedeki kanlı çatışmaları sona erdirmek amacıyla hazırlanan 6 maddelik planı kabul ettiğini belirtti. Fevzi, Suriye’nin cevabını mektupla ilettiğini söyledi. Annan’ın planı, yaralıların tahliyesi ve insani yardımların ulaştırılması için Suriye güçlerinin günde iki saat ateşkes uygulamasını ve siyasi çözüm için kapsamlı görüşmeler yapılmasını içeriyor. Bu arada, Kofi Annan, Suriye’nin planı kabul etmesinin barış için çok önemli olduğunu söyledi. Bu arada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Humus kentinde kuşatma altında bulunan Baba Amr mahallesinde inceleme yaptığı bildirildi. Baba Amr mahallesinde çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği iddia ediliyordu.
http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=65326

CÜNEYT ÜLSEVER: SURİYE ÇUKURUNDA TÜRKİYE!- ODA TV

Geçen hafta yazdım. Ahmet Davutoğlu’nun “strAtejik derinlik” konsepti çerçevesinde Türkiye; önce ABD’ye dayılanarak Ortadoğu’nun tek başına “efendiliğine” soyundu. Ancak, merdiven altına çekilince bu sefer süt dökmüş kedi gibi ABD’nin peşi sıra dolanmaya başladı. Dış İşleri altı ay önce ne dedi ise hiç sıkılmadan tersini söylemeye başladı. Uluslararası arenada alay konusu olmaya gözünü/kulağını kapadı.

Davutoğlu önce Esad’ı ABD lehine kafa kola almaya kalktı. Esad yemeyince bu sefer Sunni (Müslüman Kardeşler) ağırlıklı muhalefete yardımcı olmaya niyetlendi. Muhalefetin zaten paramparça olduğu ve Türkiye’nin destek verdiği grupların muhalefet içinde dışlandığı ortaya çıktı.

“Suriye muhalefeti sanıldığı gibi tek parça değil. Türkiye'nin desteği ile kurulan Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) Suriye sokaklarında bir karşılığı yok.” (Fehmi Taştekin-Radikal-19.03.2012 - Önemli not: Benim özünü alıntıladığım bu yazıyı muhakkak okuyunuz.)

Türkiye bu kez de komşularla birlikte Suriye’ye doğrudan müdahaleyi dillendirdi.
Açık ve seçik Esad Rejimini karşına aldı ve onu yok saymaya başladı...

Suriyeli muhalif yalan haberine 'özel efekt' dedi, Washington Post yeni uyandı!- Sol Haber

Suriye'ye dönük uluslararası bir medya kampanyası yürütülürken, birçok kuruluşun yalan ya da abartılı haberler yaptığı daha önce ortaya çıkmıştı. Ancak Washington Post, bugün yayımladığı bir haberde "acaba haberler abartılı mı" sorusunu ilk kez sordu.

Washington Post'ta Elizabeth Flock imzasıyla çıkan bir haberde, Londra merkezli Channel 4 isimli bir haber kuruluşunun Suriye'ye Fransız bir foto-gazeteci gönderdiğinden bahsediliyor. İsmi açıklanmayan gazeteci, "insanlığa karşı işlenen suçları" belgeleyen bir dizi görüntüyle geri dönüyor.

Ancak Channel 4'e göre, aynı gazeteci Suriye'de kaldığı süre boyunca, bazı yerel gazetecilerin olayları abarttığına dair bilgilere de ulaşıyor. Örneğin, "alaylı" bir gazeteci olan Suriyeli Ömer Telavi isimli birisi, Humus'ta çekilen bir görüntünün arka planına, bir bombardıman izlenimi uyandırmak için duman yerleştiriyor. Telavi, dumanın bir "özel efekt" olduğunu kabul ediyor. Ancak Channel 4'ten herhangi bir özür dilemiyor; çünkü Telavi'ye göre, Humus o sıralar kuşatma altındaydı ve isyancılar dünyanın dikkatini buraya çekmek zorundaydı.

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/suriyeli-muhalif-yalan-haberine-ozel-efekt-dedi-washington-post-yeni-uyandi-haberi-53127

Tuesday, March 27, 2012

İstanbul’daki Ulusal Konsey dış güdümlü- YDH

YDH- Suriyeli muhalif gruplardan Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu, İstanbul’da kurulan Ulusal Konsey’i bölgesel güçlerin güdümünde hareket etmekle suçladı.
El Alem televizyonuna demeç veren Heysem Menna liderliğindeki Suriye’de Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Kurulu’nun Başkan Yardımcısı Halid İsa, Suriyeli muhaliflerin bir araya gelememesinin en önemli sebeplerinden birinin gruplar arasındaki ideolojik farklılıklar olduğunu söyledi...

http://www.yakindoguhaber.com/HD10019_istanbuldaki-ulusal-konsey-dis-gudumlu.html

Esad İstemediği Zirvenin Peşin Galibi (Fehim Taştekin- Radikal)

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1082917&Yazar=FEHIM-TASTEKIN&CategoryID=100

Eating Cinnabon in Damascus (Katie Paul- Foreign Policy)

Why are foreign brands like KFC, the Four Seasons, and Cinnabon still trying to make a buck in Syria?

http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/03/26/eating_cinnabon_in_damascus?page=0,1

Monday, March 26, 2012

Stuck in the Middle: The Struggle for Syria’s Kurds- Al-Akhbar

After decades of complete marginalization, Syrian Kurds today are being lured by a shy acknowledgement of inferior rights from both the Syrian government and opposition groups.

“We wish we were Kurds,” a group of four Arab Syrian activists say sarcastically as they watch the annual Kurdish demonstrations held during the national holiday of Newroz.

During Newroz, which marks the Kurdish new year, celebrations take place in Derbasia and Amouda in Hasaka province, and throughout the country, including in Aleppo and Damascus.

Many Newroz celebrations this year became anti-regime protests. They were permitted by security forces, or at least not subjected to excessive violence.

Pro-regime festivities were covered by official media channels. They were held in streets and closed halls by groups such as the Patriotic Initiative for Kurds in Syria.

Kurdish youth opposition groups – which include the Union of Young Kurdish Coordinating Committees in Syria, Sawa Youth Coalition (part of the Local Coordinating Committees), Avahi Coalition for the Syrian Revolution, Coordinating Committee for Brotherhood, Aleppo, Efrin Youth Coordination, and the Alind Kobani Coordination decided to cancel celebrations and transform them into protests calling for the fall of the regime...

http://english.al-akhbar.com/content/stuck-middle-struggle-syria%E2%80%99s-kurds

Seçimler Tamamen Bağımsız Yargı Komiteleri Tarafından Denetlenecek- SANA Türkçe

ŞAM – Seçim Yüksek Komisyonu Başkanı Danışman Yargıç Halef el-Azzavi; Halk Meclisine adaylık için illerin genelinde yapılan başvuruların güzel bir düzeyde devam ettiğini ifade etti.

Seçim Yüksek Komisyonu Başkanı Azzavi; aday olmak isteyenlerin gerekli tüm belgeleri temin etmelerine ek olarak yurt dışında bulunanlara da Suriye'ye gelme ve aynı şekilde evraklarını hazırlamaları için fırsat verilmesi amacıyla başvuru süresinin bir hafta uzatıldığını söyledi.

Halk Meclisine adaylık koşullarını hatırlatan Azzavi; 7 Haziranda yapılacak seçimlerin devletin hiç bir otoritesine tabi olmayan tamamen bağımsız yargı komiteleri tarafından denetleneceğine dikkat çekti.

Azzavi uygun performansa sahip millet vekilini seçmenin tamamen seçmenin iradesi ve bilincine bağlı olduğunu belirterek, seçmenlerin ulusal duyarlılık içinde en uygun olan ve halka gerçekten hizmet vermek isteyen kişileri seçmesi temennilerinde bulundu.

http://sana.sy/tur/236/2012/03/26/408312.htm

Sunday, March 25, 2012

Akıl Şeyhi Acı Bir Trafik Kazasıyla Yaşamını Kaybetti- SANA Türkçe


SÜVEYDA – Müslüman Muvahhidin (Dürzüler) Mezhebinin Akıl Şeyhi Ahmet Selman el-Huceri bugün acı bir trafik kazası sonucunda yaşamını yitirdi.

Akıl Şeyhi el-Huceri’nin vefatını ilan eden Vakıflar Bakanlığı ve Süveyda İlindeki Muvahhidin Akıl Şeyhliği tüm Müslüman mezhebine başsağlığı dileklerinde bulundular.

http://sana.sy/tur/236/2012/03/24/408065.htm

Syria Fighting Al Qaeda Terrorism- AINA

The government of Syria is facing a brutal Sunni Islamic jihad which is being supported by outside forces. If the secular government is overthrown then a civilization based on different faiths will face the bleak reality of mass indoctrination and women will be pushed into the shadows. Also, the functioning nation could disintegrate into hostile areas and given the nature of the opposition, then Lebanon faces a genuine domino theory.
Lebanon and Syria are multi-confessional and this applies to different sects within Christianity and Islam. Also, the Druze element is ample evidence of the diversity of the Levant. However, radical Sunni Islamic forces in Syria hope to create an Islamic Sharia law state whereby all progressive forces within Syria will be turned over to a culture based on "Talibanization."
In Syria the government is fighting to preserve the integrity of the nation state and to protect Alawites, Christians, the Druze, Sunni Muslims, secularists, the rights of women, and so forth. This nation state however faces brutal Sunni Islamic terrorist organizations which seek to crush all diversity and impose their dangerous ideology. Therefore, you have a civilization war based on progressive forces whereby women have freedom and different faiths co-exist under the current government of Syria. Alternatively, you have radical Sunni Islamists who desire "Talibanization" and clearly the forces of Al Qaeda, Saudi Arabian indoctrination based on hatred towards non-Muslims and diversity within Islam, and outside meddling which supports various theories -- are based on stagnation and monoculture.
While the mass media on the whole was celebrating the demise of a dictator in Libya his gruesome ending was "a moment of truth" because the replacement wasn't the so-called "Arab Spring," but yet another failed state where the rule of law means nothing. Indeed, Libya is faced with disintegration and clearly you don't have a genuine functioning nation state. Instead, various militias which abuse their power are creating mayhem and Al Qaeda bases in various parts of the country are manipulating the situation...

http://www.aina.org/news/20120324152451.htm

أخبار الفضائية السورية 24-3-2012

Saturday, March 24, 2012

Three Military and Security Members Martyred, Car Loaded with Huge Amount of Explosives Seized, Terrorist Butchers Sister and Nephew- SANA


http://sana.sy/eng/337/2012/03/24/407867.htm

Assad Family Values (Patrick Seale- Foreign Policy)

Ever since the Baath Party came to power in Syria in 1963, it has faced a challenge from the Muslim Brotherhood and other Islamic militants. These Islamists were -- and still are -- bitterly opposed to the Baath Party's secular policies and to the prominence in its leadership of Syria's minorities, notably Alawis, whom extremist Sunnis consider heretics.

The smoldering resentment burst into open conflict during the 30-year rule (1970-2000) of Hafez al-Assad, and again during the rule of his son, Bashar, who took over the presidency after his father's death. In February 1982, Hafez al-Assad put down a rebellion in the city of Hama by his Islamist opponents. Three decades later, in February 2012, Bashar al-Assad faced down a rebellion in Homs, a sister city of Hama in the central Syrian plain. Both responded with great brutality to these regime-threatening uprisings, as if aware that they and their community would face no mercy if the Islamists were ever to come to power...

http://www.foreignaffairs.com/articles/137338/patrick-seale/assad-family-values

Arab Clerics Call to Kill Assad, Fight His 'Illegitimate' Regime- MEMRI TV


Senior clerics across the Arab world have issued fatwas stating that jihad against the Syrian regime is a duty incumbent upon every Muslim, and even permitting to kill Syrian President Bashar Al-Assad. Some of the clerics also called to support the Free Syrian Army (FSA), which is fighting Assad's regime.

http://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/6214.htm

Syrian Cleric Sheik Muhammad Badi' Moussa: We Ruled It Is Permissible to Kill 'Alawite Women and Children, but Advised the Free Syrian Army to Warn 'Alawites before Raiding Their Villages- MEMRI TV

Syrian Cleric Sheik Muhammad Badi' Moussa: We Ruled It Is Permissible to Kill 'Alawite Women and Children, but Advised the Free Syrian Army to Warn 'Alawites before Raiding Their Villages
Al-Hekma TV (Egypt) - March 14, 2012

Following are excerpts from an interview with Syrian cleric Sheikh Muhammad Badi’ Moussa, which aired on Al-Hekma TV on March 14, 2012.

http://www.memritv.org/clip/en/3376.htm.

Friday, March 23, 2012

في ادلب المواطنون يحيون دور الجيش في اعادة الاستقرار 23 3 2012

Fransa Dışişleri Bakanlığı Koridorlarında Keskin Anlaşmazlıklar- SANA Türkçe

PARİS – Fransız üst düzeyli bir devlet çalışanı Voltaire internet sitesine yaptığı açıklamada Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin Suriye'deki durumlara ilişkin sahte ve asılsız raporlar pazarlamaya çalışması ardından düşmancı planlarını gerçekleştirmede başarısız düşmesi ardından dışişleri bakanlığının koridorlarında keskin anlaşmazlıkların bulunduğunu ortaya çıkardı.

Voltaire Sitesi söz konusu üst düzeyli çalışandan naklen aktardığı haberinde; Fransa'nın Şam Büyükelçiliğinin kapatılması ardından derhal Paris’e çağrılan Büyükelçi Eric Chevallier’in meslektaşları önünde Juppe’ye sözlü saldırıda bulunduğunu belirtti. Site Chevallier’in, Juppe’nin büyükelçiliğin sunduğu raporları görmezden geldiğini ve Suriye'de savaş yaratmak amacıyla gerçekleri çarpıtıp asılsız sonuçlar çıkardığını söylediğini aktardı.

Juppe’nin ofisinin ardından derhal France-Presse Ajansına (AFP) istediği bilgileri yayınlamak için baskılar uygulamaya başladığını ve Suriye'nin Dera iline ilişkin gerçekleri çarpıttığını ifade eden site; büyükelçi dışişleri bakanı arasındaki çatışmanın Fransız gazetecinin Homs ilinde öldürülmesine dek devam ettiğini belirtti...

http://sana.sy/tur/237/2012/03/23/407861.htm

NİHAT GENÇ: BİR ZAMANLAR GİRESUN- ODA TV

İslamcı basının Suriye Savaşı gittikçe azgınlaşıyor. Şu Akit Gazetesi’nde çıktığı günden beri ‘pompalı tüfek’ ilanları da hiç hızını kaybetmedi, bunca yıllar aynı ilan yayınlandığına göre bir ‘elli bin tane pompalı tüfek’ satılmış olmalı. Suriye’ye mehter marşıyla hücum edenlere sesleniyorum, şu pompalı tüfekleri satın alanlar, lütfen önden buyursun… Suriye Ordusu’nu İstanbul otellerinde Kızılay Çadırları’nda kurdunuz, Müslüman kardeşlerinizi yalnız bırakmayın, ‘pompalı tüfekliler’ pekala bir gönüllü alay oluşturabilir?

Şu halimize bakın bizler hukuksuzca uydurulmuş delillerle Ergenekon ve Balyoz davalarıyla uğraşırken bir de başımıza Suriye Savaşı çıktı, şimdi halkımız, Ergenekon’u dahi sinesine çekip ‘aman yeter ki bizi Suriye’yle savaştırmasın bu manyaklar’ demeye çoktan başladı.

Müslümanlara ‘vahiy’ artık istihbarat servislerinden geliyor. Davutoğlu’nun Suriye’ye karşı demeçlerini takip edin: Suriye’ye cevap VERECEĞİZ. VERMELİYİZ. VEREBİLMELİYİZ…

Fiil çekimiyle yapılan tarihlerdeki ilk savaşımızdır, kayıtlara düşsün. Bu fiil çekimi ayrıca bana Kemal Sunal’ın meşhur mizahi cümlelerini hatırlatıyor: OLABİLİR DE OLMAYABİLİR DE…

Bugünleri de gördük, Amerikan şeytanı dururken Müslüman bomba atanlar. Esad’ın diktatörlüğü Amerikan diktatörlüğüyle yarışamaz, samimi Müslüman her ikisini de karşı savaşır.

Ilımlı, radikal derken şimdi de başımıza RESMİ MÜSLÜMANLIK peydah oldu, şu Diyanet Başkanlığı niçin Müslüman Müslümanla savaşmaz kardeştir gibi bir demeç vermekten sakınır, hayırdır.

ŞEYHİN NE DERSE YAPACAKSIN!
Yıllar var ki gazetelerinde bizler Allah’a teslim oluyoruz diye propaganda yaptılar, şimdi DİNİ rehin aldılar. Yıllarca şeyhlere tarikatlara gözü kapalı biat etmeyi öğütlediler, dediler ki, bir mürid şeyhinin yanında musalla taşındaki ölü gibi olmalı, devam ettiler, bir mürid şeyhinin yanında ölü yıkayıcısının elindeki ölü gibi olmalı, hakiki Müslümanlık budur
.
Yani şeyhin ne derse yapacaksın, eee Müslüman kardeşim, şeyhin şimdi Amerika’yla anlaşmış, Amerika ben savaşmam ama desteklerim diyor, gidip sen savaşacaksın, diyor. Kılını kıpırdatamaz sesini çıkartamazsın çünkü savaşmazsan ‘dinden’ çıkarsın...

http://www.odatv.com/n.php?n=bir-zamanlar-giresun-2203121200

ABD'li özel güvenlik şirketleri Libya'dan sonra Suriye'de- Sol Haber


ABD hükümeti savaşlarında kiralık asker olarak kullandığı güvenlik şirketlerine Türkiye’deki Suriyeli muhalif gruplarla görüşme yapma emri verdi. Stratfor'la açıklanan begelere göre Afganistan, Irak, ve Libya’da görev yapan Blackwater’a Suriye operasyonunda da görev biçiliyor...

Thursday, March 22, 2012

Türkiye Suriye ile savaşırsa kim şehit olacak? (Sebahattin Özkibar- Yeni Mesaj)

http://www.yenimesaj.com.tr/?artikel%2C12000972%2Fturkiye-suriye-ile-savasirsa-kim-sehit-olacak%2Fsabahattin-onkibar

UNSC Adopts Statement Backing Annan's Mission to Syria..Lavrov: No Warnings or Signals in the Statement- SANA


NEW YORK, (SANA)- The UN Security Council on Wednesday endorsed a presidential statement, which does not have the character of a resolution, that backs the mission of UN envoy to Syria Kofi Annan.

Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov announced at a press conference in Berlin that the Security Council statement does not include any warnings or signals to whom it may be held more responsible...

http://sana.sy/eng/22/2012/03/21/407602.htm

Müslümanlar ve Hıristiyanlar Şehitlerin Anısına Kilisede Buluştular- SANA Türkçe


ŞAM – Şam'ın Kasaa semtindeki Kirlis Kilisesinde dini ve halk faaliyetlerinin katılımıyla vatan şehitleri ve geçtiğimiz Cumartesi günü Şam'ı hedef alan terör saldırılarında hayatını kaybeden şehitlerin ruhuna ortak bir ayin düzenlendi.

Antakya ve Tüm Doğunun Melkite Katolik Patriği Gregory 3. Lahham, bugün düzenlenen ayinin dinlerin beşiği ve uygarlıkların buluşma yeri sevgili annemiz Suriye için düzenlendiğini belirtti...

http://sana.sy/tur/339/2012/03/21/407636.htm

Assad and His Army (Nicolas Nassif- Al-Akhbar)


Syria’s Western and Arab adversaries were hoping the Syrian army would split or mount a coup. Instead it has been spearheading the campaign against rebel strongholds.

The role of the Syrian army in the crisis besetting the Syrian regime that began last year seems simple enough to describe. It is the army that has prevented the regime from collapsing and its president from being toppled or forced to step down. Yet this role has raised some perplexing questions too.

The army did not get involved in the crisis until recently. In the first months, President Bashar Assad used the police to confront the mounting protest movement. But when the police fired at demonstrators this exacerbated the problem, inflaming public resentment at the killing of innocent people, and drawing negative Arab and international reactions.

Assad then withdrew the police and deployed security forces to maintain order, some units of which had quickly been given special training, with instructions not to fire except in self-defense.
In the months that followed, however, a section of the opposition – notably the Muslim Brotherhood and Salafi groups – increasingly took up arms. They engaged in an armed conflict with the regime and succeeded in bringing villages, towns, and neighborhoods under their complete control.
This prompted Assad to resort to the army. Last month he ordered the army to take decisive military action and dislodge armed groups from the firm footholds they had established in Homs (especially the Baba Amr district), Idlib, Hama, and Zabadani. The first stage of this operation was completed some days ago, with the regime reclaiming control of the latter three cities. It estimated that there were 3,000 gunmen in Baba Amr and more than 5,000 in Idlib...

http://english.al-akhbar.com/content/assad-and-his-army

Şam Patlamalarını Radikal Bir Terör Grubu Üstlendi- SANA Türkçe


BEYRUT – Kendini “el-Nasra Cephesi” olarak tanımlayan İslami radikal bir terör grubu geçen Cumartesi günü Şam’da meydana gelen ve onlarca kişinin kurban gitmesine neden olan iki terör patlamasının sorumluluğunu üstlendi.

AFP’nin aktardığı bildirisinde söz konusu terör grubu; kendi değimiyle “Nasra Cephesinden askerlerin” 17 Mart tarihine denk düşen Cumartesi günü Şam’ın Cemarik Bulvarı ve Kassaa Semtini Bağdat Caddesine bağlayan yerde meydana gelen iki patlama eylemini düzenlediklerini ifade etti.

Hatırlanacağı üzere söz konusu iki terör patlamasında masum sivil vatandaşlar ve asayiş güçlerinden 27 kişi şehit düşmüş, 140 kişi de yaralanmıştı. Aynı zamanda patlamaların meydana geldiği yerlerde büyük maddi hasarlar meydana gelmişti.

http://sana.sy/tur/237/2012/03/21/407632.htm

UN Reassures Support to Annan Efforts- Al-Manar


The UN Security Council called on Syria Wednesday to “immediately implement a peace plan proposed by UN-Arab League envoy Kofi Annan” and gave a veiled warning of international action...

http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=49909&cid=56&fromval=1&frid=56&seccatid=146&s1=1

Syria drives armed rebels out of Dayr al-Zawr- PRESS TV


The Syrian army has cleared the eastern city of Dayr al-Zawr of armed groups after heavy clashes with terrorists operating in the area near the Iraqi border...

http://www.presstv.ir/detail/232661.html

US urges Syria to work with Annan peace plan- BBC News

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17466453

New Phase in Syria Crisis: Dealmaking Toward An Exit (Sharmine Narwani- Al-Akhbar)

In recent weeks, there has been a notable shuffle in the positions of key external players in the Syrian crisis. Momentum has quite suddenly shifted from an all-out onslaught against the Assad government to a quiet investigation of exit strategies.

The clashes between government forces and opposition militias in Baba Amr were a clear tipping point for these players – much hinged on the outcome of that battle. Today, the retreat of armed groups from the Homs neighborhood means one thing: the strategy of militarizing the conflict from within is no longer a plausible option on which to hang this geopolitical battle. Especially not in an American or French election year, when anything less than regime change in Syria will look like abject failure.

And so the external players are shifting gears – the more outspoken ones, quietly seeking alternative options. There are two de facto groups that have formed. Group A is looking for a face-saving exit from the promised escalation in Syria. It consists of the United States, European Union and Turkey. Group B, on the other hand, is heavily invested in regime-change at any cost, and includes Saudi Arabia, Qatar, and some elements of the French, US, British, and Libyan establishments...

http://english.al-akhbar.com/content/new-phase-syria-crisis-dealmaking-toward-exit

Tuesday, March 20, 2012

Suriye muhalefeti sıkıştı, dış müdahale için teröre yaslanıyor- Sol Haber

Suriye muhalefeti hem ülke içinde hem de Türkiye'de kendi içinde bir sıkışma içerisinde. Bu sıkışma karşısında muhalefet, bombalı terör saldırılarına daha fazla yönelmiş görünüyor. Önümüzdeki günler, emperyalizmin nasıl bir yaklaşımda karar kılacağını belirleyeceği günler olacak.

Suriye'de Humus ve İdlib'te ordunun kentleri kontrol altına almasıyla birlikte muhalefet büyük oranda mevzi yitirmiş durumda. Bu ki önemli kentteki kontrolünü kaybeden muhalefet, büyük çaplı nokta atış terör saldırılarına yöneliyor. Humus'taki yenilgi, Suriye muhalefetinin iç yapısında da değişikliklere yol açmış görünüyor.

Son olarak İdlib'te ordunun muhalefeti kentten püskürtmesinin ardından Suriye muhalefeti, büyük çaplı terör saldırılarına yöneldi. Cumartesi günü başkent Şam'da iki ayrı bombalı saldırı meydana geldi. Saldırıda kentin Hıristiyan mahallesi hedef alındı ve 50'den fazla insan öldü, yüzlercesi de yaralandı. Şam'daki patlamaların ertesi günü ise ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te bir patlama meydana geldi. Patlamanın yaşandığı mahallenin sakinlerinden Rahip George Ebu Hazem'in söylediğine göre patlamadan hemen önce 50 çocuğun patlamada büyük hasar gören bir okulu terk etmiş olması büyük bir felaketi önledi. Patlamada 2 kişi öldü, 30 kişi yaralandı...

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/suriye-muhalefeti-sikisti-dis-mudahale-icin-terore-yaslaniyor-haberi-52855

Sunday, March 18, 2012

Halep’te bombalı saldırı- YDH


YDH- Dün Şam’da düzenlenen ve 27 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırıların ardından bugün de Halep’te bir bombalı saldırı düzenlendi.
Suriye televizyonunun haberine göre bomba yerleştirilmiş bir otomobil, Halep’in Süleymaniye bölgesindeki posta idaresinin önünde havaya uçuruldu.
Bugün öğlen saatlerinde gerçekleştirilen bombalı saldırının yapıldığı yerin Hıristiyanların yaşadığı bir bölge olduğunu belirten kaynaklar, dün gece de yine Halep’in Hamdaniye bölgesinde bir patlama olduğunu ve bu patlama sonrasında internet ve cep telefonu iletişiminin kesildiğini açıkladı.
Saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

http://www.yakindoguhaber.com/HD9984_halepte-bombali-saldiri.html

Ve Suriye kuşatıldı- Hürriyet

Dün Şam’ın kalbine düzenlenen bombalı iki saldırıda 27 kişi hayatını kaybederken, Esad’ın etrafındaki çember daralıyor. Türkiye’nin “tampon bölge” çıkışından bir gün sonra Suudi Arabistan’ın Suriyeli muhalifleri Ürdün üzerinden silahlandırdığı açıklandı. Irak ise “İran’ın Suriye yönetimine silah göndermesine izin vermeyeceğiz” dedi.
BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan bir yıldır devam eden Suriye krizinde diplomatik çözüm için umudunu korusa da, askeri tırmanış sürüyor. Paris merkezli uluslararası haber ajansı AFP’ye konuşan “üst düzey bir Arap diplomat,” Suudi Arabistan’ın Suriyeli muhalifleri silahlandırmaya başladığını söyledi. Suriye yönetimi bir süredir bu yönde bir iddiayı savunuyordu. Diplomat, “Suudi askeri ekipmanı Ürdün üstünden Özgür Suriye Ordusu’na gidiyor. Bu, Suriye’deki katliamları durdurmak için bir Suudi girişimi” dedi. Operasyonun ayrıntılarının daha sonra açıklanacağı ifade edildi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal, 4 Mart’ta yaptığı açıklamada, Suriye muhalefetinin “silahlanma hakkı olduğunu” belirtmişti. Ürdün ise iddiaları reddetti...

Bellek (Hüsnü Mahalli- Akşam)

http://www.aksam.com.tr/bellek-5918y.html

Beşşar Esed’in gücünü hafife almışız- YDH

YDH- Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in gücünü hafife aldıklarını itiraf etti.
İrna haber ajansının bildirdiğine göre Le Monde gazetesine demeç veren Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Eased’in gücünü ve hükümetinin dayanıklılığını hafife aldığını itiraf etti.
Suriyeli muhalifler içerisinde derin görüş ayrılıkları ve çekişmeler bulunduğuna dikkat çeken Juppe, muhaliflerden ihtilaflarını bir yana bırakıp birlik olmalarını istedi ve “biz Suriyeli muhalifleri Ulusal Konsey’in çatısı altında birleştirmek için elimizden geleni yaptık” dedi.
Suriye’deki Hıristiyanların geleceği konusunda endişeli olduklarını belirten ve demokratik bir yönetimde Hıristiyanların durumunun daha iyi olacağını söyleyen Juppe, “maalesef Hıristiyanlar bile Beşşar Esed’i destekliyor” dedi...

http://www.yakindoguhaber.com/HD9983_bessar-esedin-gucunu-hafife-almisiz.html

Yaralılar: Bu Gibi Terör Eylemleri Bizi Vatanımıza ve Onurumuza Daha Sıkı Bağlayacak- SANA Türkçe


ŞAM – Şam’da meydana gelen iki terör patlamasında yaralanan vatandaşlar eylemleri kanlı, barbar ve insanlık dışı eylemler olarak nitelendirerek din, ahlak ve insanlık değerlerinden tamamen uzak bu vahşetin Suriye halkını vatanını ve onur verici tutumlarını savunmadan caydırmayacağını belirttiler.

Gümrük Bulvarında meydana gelen terör patlaması sırasında yoldan geçen umumi taksi şoförü Mustafa Avad adlı vatandaş; bu çirkef eylemlerin Suriye ve halkını hedef alan komplocuların iflasını yansıttığını ifade etti...

http://sana.sy/tur/339/2012/03/18/406632.htm

Six Ways the Media Has Misreported Syria (Afshin Mehrpouya- Voltaire Net)

The media rhetoric on Syria legitimizes and reinforces the official position of NATO and the GCC, at the cost of serious omissions and gross falsehoods. Afshin Mehrpouya sets the record straight regarding six major issues and disproves all the consensual conclusions that such distortions have led to...

http://www.voltairenet.org/Six-Ways-the-Media-Has-Misreported

The Bloody Road to Damascus: The Triple Alliance’s War on a Sovereign State (James Petras-Voltaire Net)


From this inside look into the destabilization process of Syria, Professor James Petras, adduces that ’there is clear and overwhelming evidence that the uprising to overthrow President Assad is a violent power grab led by foreign-supported fighters who have killed and wounded thousands of Syrian soldiers, police and civilians, partisans of the government and its peaceful opposition.’...

http://www.voltairenet.org/The-Bloody-Road-to-Damascus-The

Saturday, March 17, 2012

Terror Twin Blast Video: At least 27 killed in Damascus- RT

مصابين التفجير الارهابي في عدة مناطق - دمشق 17\3\2012

Terrorist Attacks in Damascus- 17/03/2012

الإرهاب يضرب دمشق 17-3-2012

جنود الأسد بعد تفجير دوار الجمارك بدمشق

Two Terrorist Attacks Target Damascus, Preliminary Indications Point to Two Booby-trapped Cars Attack- SANA




DAMASCUS, (SANA)_ Two terrorist attacks targeted Damascus Saturday morning as preliminary indications point to 2 booby-trapped cars attack.

The two terrorist attacks targeted two crowded places in the capital: Customs Square, and the zone linking Baghdad Street to al-Qasaa' Quarter.

Scores of civilians and security personnel were martyred in the two terrorist attacks...

Deadly blasts strike state security structures in Damascus- RT

Syria crisis: Kofi Annan seeks to set up monitoring team- BBC News

The UN and Arab League envoy on Syria, Kofi Annan, says he is sending a team to Damascus to discuss setting up a new international monitoring mission...

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-17403173

Sayyed Nasrallah: Let Those Who Feel Capable of Disarming Resistance Try!- Al-Manar


As his eminence stressed that the only solution for the Syrian crisis is the political one, Hezbollah Secretary General Sayyed Hasan Nasrallah reiterated the call for a Lebanese national dialogue and warned against federalization of the region...

http://www.almanar.com.lb/english/adetails.php?eid=49269&cid=23&fromval=1&frid=23&seccatid=14&s1=1

مسيرة حاشدة في تركيا دعما لبرنامج الاصلاح الشامل 15-3-2012

Milyonlarca Suriyeli meydanlarda emperyalistlere meydan okudu- TGB



Suriye'nin bütün illerinde sabahın erken saatlerinden itibaren meydanlara ve sokaklara akın etmeye başlayan milyonlarca Suriyeli, her türlü dış müdahaleye karşı ülkelerinin güvenliği,istikrarı ve onurundan yana tercihlerinde ısrarlı olduklarını bütün dünyaya tekrar gösterdiler...

http://tgb.gen.tr/haberler/6171-milyonlarca-suriyeli-meydanlarda-emperyalistlere-meydan-okudu

Friday, March 16, 2012

عنان يدعو الى توحيد ودعم الجهود لوقف العنف في سورية

Davutoğlu’nun Radikal Sunni Merkezli Ortadoğu Politikası (Ümit Özdağ- 21. YY. Türkiye Enstitüsü)

Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap Baharı sürecinde Türk dış politikasının eksenini radikal sunni merkezli bir eksene oturtmuştur.

Bu politika sonucunda Ortadoğu’da Türkiye’nin müttefikleri değil, AKP’nin politik müttefikleri zemininde bir dış politika izlenmektedir. Örneğin Türkiye’nin Suriye’de izlediği, bu ülke ile yüksek gerilim yaratan politika Şam’da Suriye Ulusal Konseyi’nin üyelerinden olan Müslüman Kardeşlerin iktidara getirilmesini hedeflemektedir.

Suriye’de Müslüman Kardeşler Mısır’da olduğu gibi demokratik bir seçimleri kazanarak iktidara gelebilecek güçte olsalar bu noktada önemli bir sorun olmaz. Ankara’nın Suriye’de demokrasiyi desteklemesi yeter. Ancak Suriye’de Müslüman Kardeşler, baba Esad’ın aldığı önlemler sonucunda ağır darbeler almışlardır. Bundan dolayı Müslüman Kardeşler Suriye siyasetinde güçlü değildirler. Yarın yapılacak demokratik bir seçimden en büyük parti çıkma ihtimali de zayıftır.

Suriye’de Müslüman Kardeşlerin İslami alanda boşalttığı yeri özellikle ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra güçlenen ve Amerikan güçleri ve Şiilere karşı savaşan Irak Selefi hareketlerinden 2003-2012 arasında etkilenen selefi hareketler büyük ölçüde doldurmuştur. Bir seneden buyana bu hareketlerin açık bir şekilde katar üzerinden Suudi Arabistan aracılığı ile desteklendiğini görmekteyiz...

http://21yyte.org/tr/yazi6532-Davutoglunun_Radikal_Sunni_Merkezli_Ortadogu_Politikasi_.html

Suriye İç Savaşı Mülteci Krizi Yaratır mı? (Sibel KALEMDAROĞLU- 21. YY. Türkiye Enstitüsü)

Suriye’den özellikle Türkiye ve Lübnan’a gelen artan mülteci sayısı ve bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artacağı konusu son günlerde Türkiye ve dünya kamuoyunun ilgisini meşgul etmektedir.

Suriye’deki isyanın hız kazanmasının ardından Suriyeli göçmenler Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a sığınmışladır. Türkiye Suriyeli göçmenlere en fazla kucak açan ülke olmuştur. Nisan 2011’de Cisr-el Şukur ve İdlib’deki olayların ardından Suriye’den Türkiye’ye mülteci göçü hız kazanmıştır. Temmuz 2011’de 15 bin Suriye vatandaşı Türkiye-Suriye sınırındaki Hatay’ın Yayladağı, Reyhanlı ve Altınözü ilçelerindeki çadır kentlere sığınmışlardır. Ancak 5 bin mülteci ülkeye kısa bir zaman sonra ülkelerine geri dönmüştür.

BM’nin yayınladığı son raporlara göre 30 bin Suriyeli göçmen iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmiştir. Verilen son rakamlara göre Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısının 13,000'e ulaşmıştır. Lübnan’da bu sayı 10-11 bin civarında, Ürdün’de ise 7 bin kadardır. Son 24 saate Türkiye’ye bin kişinin göç ettiği ifade edilmiştir. Bazı kaynaklar yurtdışına çıkan göçmenlerin yanında 200 bin Suriye vatandaşının ülke içinde göç etmek zorunda kaldığını yazsa da bu konuda sağlıklı veriler mevcut değildir...

http://21yyte.org/tr/yazi6533-Suriye_Ic_Savasi_Multeci_Krizi_Yaratir_mi.html

Suriye’de imkansız devrim 3- YDH

http://www.yakindoguhaber.com/HD9975_suriyede-imkansiz-devrim-3.html

BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi Başkanına Mektup- SANA Türkçe

ŞAM – Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı bugün BM genel sekreteri, uluslararası güvenlik konseyi başkanı, insan hakları konseyi başkanı ve insan hakları yüksek komiserine terör gruplarının son olarak Homs ili ve ülkenin muhtelif bölgelerinde gerçekleştirdikleri suçlara ilişkin bir mektup gönderdi.

Bakanlık mektubunda; terör gruplarının Suriye'nin muhtelif bölgelerinde bulundukları vahşi eylemelere ilaveten, 12 Mart 2012 tarihinde Homs Kentinin bir kısım semtlerinde dehşet verici ve insanlık dışı katliamlar uyguladıklarını ifade ederek, bu katliamlarda 45 masum vatandaşın kurban gittiğini söyledi...

http://sana.sy/tur/236/2012/03/16/406509.htm

Press TV chief in Syria denies e-mail correspondence with Assad- PRESS TV

The head of Iran's international news channels offices in Syria has rejected allegations by some Western media that he has sent e-mails to Syrian President Bashar al-Assad, Press TV reports...

http://www.presstv.ir/detail/232015.html

Türkiye'deki Gurbetçilerden Anavatana Destek Etkinliği- SANA Türkçe


ANKARA – Türkiye'de yaşayan Suriyeli gurbetçiler ve bir çok Türk vatandaşı ‘Suriye İçin Evrensel Yürüyüş’ etkinlikleri kapsamında Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği önünde toplanarak anavatanları Suriye ile dayanışmalarını ifade ettiler.

Suriye'nin içişlerine her türlü yabancı müdahaleyi reddettiklerini belirten katılımcılar; Suriye halkının mücadele azmi ve bilinciyle Suriye'yi savunma gücüne sahip olduğunu vurguladılar.

Dayanışma ekinliğine katılan Türk vatandaşları ise; Suriye ve Türkiye halkları arasındaki kardeşlik ve tarihi bağlara işaret ederek, Türkiye hükümetinin Suriye'ye karşı planlarda batı ile gösterdiği işbirliğini protesto ettiklerini vurguladılar...

http://sana.sy/tur/237/2012/03/16/406524.htm

Dışişleri'nden uyarı- HABERTURK

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de ikamet eden Türk vatandaşlarının yurda dönmesi tavsiyesinde bulundu.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, "Suriye'deki gelişmelerin seyrinin vatandaşlarımız için ciddi güvenlik risklerini beraberinde getirdiği görülmektedir. Bu itibarla, Suriye'de ikamet eden vatandaşlarımızın yurda dönmeleri kuvvetle tavsiye edilmektedir" denildi...

http://www.haberturk.com/dunya/haber/725278-disislerinden-uyari

Turkey owes progress to Atatürk: Ecuador- Hurriyet Daily News


The reforms undertaken by Mustafa Kemal Atatürk after the creation of the Turkish Republic put Turkey ahead of other regional countries and made it a model today for Arab nations grappling with unrest, Ecuador’s visiting president said yesterday. “Turkey has become a model country in the Arab Spring. If those countries had had an Atatürk and accomplished their political transformations at the time, they would not have fallen into their current situation,” Rafael Correa Delgado, the first Ecuadorian president to visit Turkey, said at a joint press conference with his Turkish counterpart Abdullah Gül.

“We are watching the developments in the Middle East and North Africa with concern,” he said, stressing that the turmoil must be resolved peacefully without violating the countries’ sovereignty...

http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-owes-progress-to-ataturk-ecuador.aspx?pageID=238&nID=16143&NewsCatID=338

Thursday, March 15, 2012

Millions of Syrians Stress Support to Reform Program, Adherence to Syrian Leadership- SANA








PROVINCES, (SANA) - In a national scene conveying a message to the whole world of the Syrian people's commitment to national unity away from foreign interferences and dictates, millions of Syrians on Thursday streamed into the homeland's streets and squares throughout the provinces in a global march for Syria.

Waving Syrian flags and banners with national slogans on them, the jubilant participants voiced rejection of foreign interference in the Syrian people's internal affairs and support to the comprehensive reform program led by President Bashar al-Assad to build the renewed Syria....

http://sana.sy/eng/21/2012/03/15/406315.htm