"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Monday, October 09, 2006

Bizi günah keçisi yapıyorlar

Kaynak: BBC Turkce
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Batı ülkelerinin, Orta Doğu'daki sorunlardan Suriye'yi sorumlu tutmaya dünden hazır olduğunu söyledi.

BBC Televizyonu'na, bu gece yayınlanacak kapsamlı bir mülakat veren Beşar Esad, gerçeklerin ve ülkesine yönelik bakışın iki farklı şey olduğunu ama iş sorumluluk yüklemeye gelince dış dünyanın Suriye'yi işaret etmeyi yeğlediğini kaydetti ve şunları söyledi:

"Herkes saygınlığına özen gösterir. Ama biz gerçeklere daha büyük önem veriyoruz. Saygınlık, bir algılama meselesidir. Dolayısıyla sorulması gereken soru, acaba Batı, bölgemizdeki gerçeği olduğu gibi mi algılıyor, yoksa görmek istediği şekilde mi? Herhangi bir yerde meydana gelen terörizmi Suriye'nin desteklediğini söyleyerek, Suriye'yi günah keçisi yapmak, her hatadan sorumlu tutmak istiyorlar. Böyle yaparak kendilerini her türlü sorumluluktan kurtarıyorlar."

Batılı ülkeler, öteden beri, Suriye'nin Hizbullah ve Hamas gibi, başka ülkelerce "terör grubu" olarak nitelenen örgütlerle ilişki içinde olmasını eleştirdi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, bu tür örgütlere verilen halk desteğinin de gözardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

"Siyasette en önemli soru şu: Bunların bir etkisi var mı, yok mu? Bu gruplar, halk arasında bir etki sahibiyse o zaman onlarla çalışmak gerekir. Bu insanlar halkın desteğine sahipse onlara terörist etiketini yapıştıramazsınız. Çünkü o zaman halka da teröristi demiş olursunuz" diyen Esad, ekledi:

"Tarafsız bir yaklaşım değil bu ve bu yüzden de Batı'nın son birkaç yıldır bölgemize yönelik siyasetleri hep başarısızlıkla sonuçlandı."

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad BBC Televizyonu'na verdiği mülakatta, Irak konusuna da değindi ve ülkesinin Irak'ta herhangi bir mezhebin saldırılarını desteklemediğini vurguladı.

"Irak'ta sivillere ve masum insanlara yönelik her türlü saldırıyı, intihar bombacılarının tek bir günde onlarca, bazen yüzlerce insanı öldürmesini kınıyoruz. İşgal güçlerine karşı saldırıya geçildiğinde bunlar normal. Kabul edin etmeyin, bu normal. Bir gerçek bu. En azından son 150 yıldır, bölgede işgal altında olan her yerde aynı tepki verildi" diyen Suriye Cumhurbaşkanı sözlerini "Geçen yüzyılın başında İngilizler Irak'tayken de benzer şeyler oldu. Lübnan'da İsrail, Filistin'de İsrail ve şimdi de Irak'ta Amerikan, İngiiz ve diğer ülkelerin askerleri. Dolayısıyla, kabul edelim etmeyelim, bu normal bir tepki. Normal olanı kabul etmek gerekir" diye sürdürdü.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad BBC mülakatında, İsrail konusundaysa, Orta Doğu'ya barış getirilebilmesi için İsrail'le görüşme masasına oturmaya istekli olduklarını kaydetti.