"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Saturday, December 16, 2006

Esad’dan Bush’a ve Olmert’e çağrı

Kaynak: NTVMSNBC

Suriye Devlet Başkanı, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile ABD Başkanı George Bush’a Suriye ile müzakere çağrısında bulundu.

İtalyan La Repubblica gazetesine mülakat veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İsrail’de de Şam ile diyalog için seslerin yükselmeye başladığını belirterek, “Olmert’e şunu söylüyorum, Blöf yapıp yapmadığımızı görmek için bir girişimde bulunsun” ifadesini kullandı.

ABD’yi diyaloğa davet eden Baker raporuna da atıfta bulunan Esad, bu raporun, Suriye’nin merkezi rolünü kabul ettiğini ve raporda, bölgedeki krizlerin Irak’ın, Filistin’in ve Golan’ın işgaline bağlanarak, küresel bir barış istendiğini söyledi.

ABD ile bölgede yapıcı bir diyalogdan yana olduğunu da ifade eden Esad, “Ama istemek yetmiyor, biz tek olamayız” dedi ve İsrail, Irak, BM, Avrupa ülkeleri ve
hatta Çin ve Japonya’yı da müzakere masasına davet etti.

İran’ın önemli bir ülke olduğunu belirten Esad, “ABD ile Avrupa ülkeleri Tahran ile konuşmalı” dedi.

‘İSRAİL HER AN SALDIRI DÜZENLEYEBİLİR’

İsrailli askeri yetkililerin, Suriye’nin bir askeri kampanya çerçevesinde sınır boyuna füzeler yığdığı yolundaki açıklamalarının sorulması üzerine, “Füze yığmak, doğru bir tanımlama değil. Ama her an İsrail’in bir saldırı düzenlemesini bekliyoruz. İsrail, Hizbullah ile Suriye’ye karşı gelecek yaz bir savaş başlatma tehdidinde bulunuyor. Bu bir hayal değil. Bölgemizde her zaman bir savaş mümkün” diye konuştu.

‘HİZBULLAH’I SİLAHLANDIRMIYORUZ’

Suriye’nin Hizbullah’ı yeniden silahlandırdığından duyulan endişeyle ilgili olarak da Esad, “Anlamıyorum. Uydular var, UNIFIL var, Lübnan gizli servisleri var. Eğer bu iddia doğruysa neden yeniden silahlanmayı durdurmuyorlar. Füzeler 5-6 metre uzunluğunda. Cebe saklanacak türden hap değil ki bunlar” ifadesini kullandı.

Esad, mülakatına, “Suriye’yi tecrit etmek isteyenler, kendilerini tecrit eder. Fransa’dan söz etmek istiyorum: Paris izlediği siyasetle bütün inanılırlığını yitirdi” diyerek son verdi.