"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Monday, July 09, 2012

Obama'nın Suriye politikası (Ömer Taşpınar- Sabah)

Konuyla ilgilenen herkesin artık ezberlediği bir cümle var: "Obama yaklaşan seçimler nedeniyle Suriye'de askeri operasyon istemiyor." Benim de bu köşede sık sık tekrarladığım bir gerçek bu. Doğru olmasına rağmen, aynı zamanda bazı önemli yanlış anlamalara açık bir bakış açısı bu. Eğer başkanlık seçimleri bu kadar yakın olmasaydı ABD Suriye'de askeri operasyona "evet" der miydi? Washington'ın bütün Suriye hesapları seçim takvimi tarafından mı belirleniyor? Kısa cevap "hayır". Kanımca Obama yönetimi seçim takviminden bağımsız olarak Suriye'de askeri operasyon istemiyor. Bunun 3 temel nedeni var.

Birincisi Amerikan halkı Ortadoğu'dan bıkmış durumda. Halk kesinlikle yeni bir savaş istemiyor. Ekonomik kriz nedeniyle son 5 yıldır her zamankinden daha çok içeriye odaklanmış bir kamuoyu var Amerika'da. Sadece halk değil, yönetim de aynı bıkkınlık içinde Ortadoğu konusunda. Irak'tan çıkmış ve Afganistan'dan yakında çıkacak olan Obama yönetimi İslam coğrafyasından kendini kurtarmak istiyor. Uzun sürdü ama 11 Eylül'ün yarattığı travma artık yavaş yavaş yerini daha sağlıklı analizlere bırakıyor...
 
http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/taspinar/2012/07/09/obamanin-suriye-politikasi