"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Thursday, April 25, 2013

Abdulbari Atvan: Suriye-Ürdün Cephesi Kaynıyor- Medya Şafak

Abdulbari Atvan
El-Quds El-Arabi
Suriye siyaseti ile ilgili gelişmeleri takip etmek isteyenler; İstanbul'da yapılan toplantıları, oradan verilen demeçleri ve yorumları dikkate almalı; ama askeri planların doğasını takip etmek isteyenler de, sürekli hareketliliğin yaşandığı Ürdün'ün başkentini dikkate alsın. Bu hareketliliğin başında başlangıç olarak Amerikan özel birliklerin buraya varması, tatbikatlar (gizli ve açık) ve Suriye'nin derinliğine silah ve militan akışları var.
Türkiye ve Ürdün'ün başkentleri son zamanlarda, askeri ve siyasi düzeyde olmak üzere yoğun görüşmelere şahitlik etti. İlk olarak Suriye'nin Dostları toplantısında; Suriye muhalefetine ‘'savunma'' silah ve ekipmanı yardımında bulunmak, ılımlı muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerden petrol ihracat etmesi kaydıyla Avrupa tarafından Suriye'ye uygulanan petrol ambargosunun kaldırılması gibi kararlar alındı. Bütün bunlar Türkiye'de gerçekleşirken bir diğer taraf Ürdün'de, askeri tatbikatların yanında, karar verici merkezlere yakınlığıyla bilinen Le-Figaro gazetesinin yazdığına göre, İsrail hava kuvvetlerine -Suriye'yi vurabilmesi için- hava sahasının açılması kararı alındı.
Ürdün'ün kararı haberi gerçek gibi duruyor. Bu satırları yazana dek, saraydan veya yönetimden bu haberi yalanlayan resmi bir açıklama gelmedi. İstisna olarak; kaynağı belirtilmeden, Ürdün “Dustur'' gazetesinde aktarılan bir haberde; kararın gerçek olması durumunda, Ürdün'ün yarı-nötr pozisyondan, Suriye rejimini devirme planlarını hazırlayanların pozisyonuna geçerek tamamen taraflı bir konuma geçiş yaptığı aktarılıyor.