"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Sunday, November 24, 2013

‘İslami Cephe’ ve Suriye’deki vekalet savaşının geleceği (Alptekin Dursunoğlu- YDH)

Suriye’de 25 Eylül’de Ulusal Koalisyonu tanımadıklarını ve hedeflerinin bir İslam devleti kurmak olduğunu açıklayan silahlı gruplar,[1] 22 Kasım’da İslami Cephe adlı bir koalisyon oluşturdular.[2]

Yeni İslami Cephe
‘İslami Cephe’ ile ‘İslami Kurtuluş Cephesi’nin birleşmesinden oluşan yeni ‘İslami Cephe’, öncekilerin aksine kendisini sadece bir askeri yapı olarak değil, “askeri, siyasi ve sosyal birimleri olan bir yapı”[3] olarak tanımladı.

İslami Cephe’de Sukuru’ş Şam Komutanı olan Ahmet İsa eş-Şeyh Şura Meclis Başkanı, Ahraru’ş Şam Komutanı Hasan Abbud Ebu Abdullah el-Hamavi, Siyasi Kurul Başkanı ve İslam Ordusu Komutanı Zehran Alluş ise Askeri Kurul Başkanı olarak seçildi.

İslami Cephe kaynaklarına göre 15 Kasım’da öldürülen Tevhid Tugayı Komutanı Abdulkadir Salih’in Cephe’de “Askeri Kurul Başkanı” olması bekleniyordu.

Ulusal Koalisyon’a alternatif olduğunu ima eden bu örgütlenme yapısında İslami Cephe’nin ‘meclis başkanlığı’ rolünün Sukuru’ş- Şam’a, ‘başbakanlık’ rolünün Ahraru’ş- Şam’a, ‘genelkurmay başkanlığı’ rolünün de İslam Ordusu’na verildiği, Abdulkadir Salih’in ölümüyle birlikte Tevhit Tugayları’nın Cephe içindeki ağırlığının azaldığı anlaşılıyor.