"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Tuesday, November 29, 2011

Suriye’yle ilgili her duyduğunuza inanmayın- Sol Haber

...Suriye’deki protestolar: Ölüleri kim sayıyor?

Batı medyasının, insan hakları örgütlerinin ve BM’nin sunduğu çok sayıda rapora göre Suriye’deki kargaşanın başlamasından bu yana Suriye silahlı kuvvetleri tarafından sayısız sivil öldürüldü. Fakat bu sayılar nereden geliyor?

Medyada Suriye hükümetinin sivilleri öldürdüğüne ilişkin iddialara yer veren pek çok haber bu bilginin kaynağından ya hiç bahsetmiyor ya da sadece “insan hakları grupları” veya “aktivistleri” kaynak olarak gösteriyor:

“İnsan hakları grupları Pazar günü demokrasi yanlısı protestoculara saldıran askeri birliklerin İdlib kentinin kuzeyinde sekiz kişiyi, Hama’nın merkezinde ise dört kişiyi öldürdüğünü söyledi (Syrian Forces Kill 12 as ICRC Head Visits Damascus, Voice of America, 4 Eylül 2011).”

“Bu protestolar, ülkeyi 40 yıldan uzun zamandır yöneten Başkan Beşar el Esad ve ailesine karşı eşi görülmemiş bir meydan okuma. Protestoların maliyeti ise çok yüksek oldu: İnsan hakları gruplarına ve hapse atılan internet aktivistlerine göre en az 200 kişi öldü. (Deborah Amos, Syrian Activist In Hiding Presses Mission From Abroad, NPR, 22 Nisan 2011).”

“Yerel insan hakları aktivistlerinin Uluslararası Af Örgütü’ne bildirdiğine göre bugün Suriye’de gerçekleşen kitle gösterilerinde en az 75 kişi öldürüldü (…) Aktivistler bunların otuzunun ülkenin güneyinde bulunan İzzra kasabasında, 22’sinin Şam’da, 18’nin Humus bölgesinde ve kalanların da diğer kasaba ve köylerde gerçekleştiğini söyledi. (Scores killed in Syria as 'Great Friday' protests are attacked, Uluslararası Af Örgütü, 22 Nisan 2011).”

Muhalefet etmenin insan hayatını tehdit ettiği koşullarda “kimliğini saklama” gerekliliği anlaşılabilir olsa da bu tablo kuşkulara neden oluyor: “Rakamlar”, Şam’da rejimin değişmesini uman başka herhangi bir devletin ya da örgütün örtülü operasyonlarının bir parçası olarak, hükümeti şeytanlaştırmak amacıyla da pekala kullanılabilir. Suriye rejimini devirmenin, aralarında ABD ve İsrail’in de bulunduğu yabancı güçlerin çok zamandır peşinde oldukları bir amaç olduğu bir sır değil...