"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, January 02, 2013

Suriye’de isyan süreci ve dünya (ko)medyası (Mehmet Serim- YDH)

YDH-Gazeteci Mehmet Serim, Suriye’deki isyanda uluslar arası medyanın rolünü değerlendirdi.
Suriye’de iki yıla yaklaşan isyan surecinde muhaliflerin kullandığı en önemli araçlardan birisi medya. El Cezire ve el Arabiya başta olmak üzere en az 80 televizyon kanalı Suriye yönetimi aleyhinde propaganda için kullanılıyor.
Bunların içerisinde “sadece Suriye’deki ‘devrim’ haberlerini vermek için” kurulanlar var. kurulum ve işletme maliyeti düşünüldüğünde bu kanalların sıradan bir işadamının medya yatırımları olmadığı gerçeği ortaya çıkıyor.
Bu kanallara isyanın başından bu yana görüntü çekip gönderen “muhabirler” doğrudan uydu ile bağlantı halinde gelişmiş cihazlar kullanıyor. Ortalama bir TV kanalını bile satın alırken düşündürecek kadar pahalı olan bu cihazlar ancak “eğitimli / eğitilmiş” kişilerin kullanabileceği komplike cihazlar.
İşin bir başka boyutu bu kanallara gönderilecek görüntülerin nasıl elde edildiği.
3 liralık devrim şovu
Gösteri için ücretli (50-100-200 kadar) göstericiler bir yere toplanıyor (Bunlara en başlarda yaklaşık 50 Dolar’a denk gelen 2-3 bin Suriye lirası veriliyordu. Daha sonra 100 Suriye lirası ya da bir paket sigaraya kadar düştü gösteriye katılma ücreti.) Bir kartona gösterinin yazıldığı yerin adı ve tarih yazılıyor ve ardından en fazla 10 dakikalık bir “gösteri” düzenleniyor. Bu arada çekimi yapan kişi “tarih su, yer şurası, Allahu Ekber” diyor ve gösteride birkaç slogan atıldıktan sonra kayıttan çıkılıyor. Bu kayıtlar anında el-Cezire başta olmak üzere çeşitli kanallara gönderiliyor. El-Cezire Mubaşir (canlı) ya da el-Cezire Arapça kanalları ise görüntüleri montajlıyor ve ekrana yansıtıyor.

http://www.ydh.com.tr/HD11277_suriyede-isyan-sureci-ve-dunya-komedyasi.html