"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, September 11, 2013

Sirska vojna lahko prestopi mejo- DELO


»Po padcu režimov v Tuniziji, Egiptu in v Libiji so turške oblasti menile, da bodo v verižni reakciji padli vsi avtoritarni režimi v regiji. Obrnili smo se proti Bašarju al Asadu in sprejeli vlogo vodilnega igralca v regiji. Ta politika do Sirije je bila iracionalna, grozeča in preveč občutljiva. Je tudi v nasprotju s turškimi ključnimi nacionalnimi interesi, tako varnostnimi kot političnimi in gospodarskimi,« meni turški analitik in profesor Yasin Atlioglu. V intervjuju nam je povedal, da bi turška morebitna nevtralnost ob začetku spopadov v Siriji lahko preprečila krvavo državljansko vojno. 

»Turške oblasti so odgovorne za eskalacijo sirskega konflikta. Turška odločitev, da upornikom odpre svojo mejo s Sirijo, je bila usodna. To je omogočilo, da so v Sirijo prišle skrajne skupine povezane z Al Kaido in trgovino z orožjem. Po nekaterih podatkih je samo v zadnjem mesecu prek turške meje v provinci Hatay v Sirijo prišlo 400 ton orožja in streliva. Turčija bi svoje meje nujno morala zaščititi, Sirija se je spremenila v 'črno luknjo',« je kritičen Atlioglu.

Po njegovem mnenju bi mednarodno vojaško posredovanje brez podpore Združenih narodov le še poglobilo državljansko vojno in močno ogrozilo tudi vse sosednje države. »Uporniki tudi s pomočjo intervencije verjetno ne bi bili dovolj močni, da bi prevzeli nadzor nad vso državo. V zadnjih mesecih so utrpeli hude izgube. Zato menim, da bi mednarodno posredovanje lahko povzročilo sesutje države in razširitev vojne po vsej regiji – takšnemu medsektaškemu konfliktu smo zdaj bližje kot kadar koli v zgodovini,« nadaljuje Atlioglu. Upa, da Turčija ne bo sodelovala v posredovanju, saj mu med drugim nasprotuje tudi velika večina Turkov, turške oblasti pa so s svojo enosmerno politiko do Damaska zapravile vse diplomatske možnosti, ki bi bile v teh odločilnih dnevih še kako potrebne. 


http://www.delo.si/novice/svet/sirska-vojna-lahko-prestopi-mejo.html