"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Friday, December 22, 2017

Rusya, Tartus’taki askeri üssünü genişletiyor- Şarku'l Avsat Türkçe

Rus Parlamentosu’nun alt kanadı olan Duma, Suriye’nin Tartus kentindeki Rus Askeri Üssü’nün genişletmesine yönelik anlaşmayı onayladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus donanmasına ait üssün genişletmesiyle ilgili anlaşmayı 13 Aralık’ta Duma’ya sunmuştu.
Rus Haber Ajansı TASS’a göre anlaşmada “Rusya, donanma tesisini korumak için gerekli sayıda askeri bulundurma hakkına sahiptir” maddesi yer alıyor.
Anlaşmaya göre söz konusu Rus üssü, Suriye’nin sivil ve idari yetkisinden tamamen muaf olacak. Rusya bölgedeki ortak tesisleri de herhangi bir bedel ödemeksizin kullanabilecek.
Rusya’nın üste barındıracağı taşınabilir ve taşınmaz tüm malların arama, el koyma ve diğer işlemlere tabi tutulmasına da muafiyet sağlayan anlaşmaya göre üs personeli ve aileleri de diplomatlarla aynı ayrıcalıklara sahip olacak.
TASS’ın haberinde ayrıca Suriye’nin donanma tesisinin korunmasından sorumlu olduğu, Rusya’nın ise deniz sınır ve füze güvenliği sağlayacağı bilgisi yer aldı.
Rusya ile Suriye arasında yapılan anlaşmanın süresi 49 yıl olarak belirlendi. Tarafların anlaşma süresi bitmeden en az bir yıl önce yazılı olarak itiraz etmemesi halinde anlaşma otomatik olarak 25 yıl daha uzatılabilecek.
Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky, “Anlaşmanın onaylanması stratejik önem taşıyor. Suriye topraklarında bir Rus donanma tesisi bulunması, bölgesel barış ve istikrarın sağlanması hedefleriyle tamamen uyumludur” değerlendirmesinde bulundu. Slutsky, askeri üssün tamamen savunma amaçlı olduğunu ve diğer ülkeleri hedef almayacağını vurguladı.