"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Monday, October 07, 2013

TBMM'nin onayladığı tezkerenin anlamı (Hediye Levent- BBC News)

TBMM'de oylanan ve kabul edilen sınırötesi operasyona ilişkin tezkere, "Esad rejimine" karşı çıkarılmış gibi görünüyor.
Tezkerede yer alan ,"Gelişmeler Suriye rejiminin uluslararası normlara aykırı her türlü yöntemi ve silahı kullanabileceği noktaya vardığını göstermektedir.
Türkiye, rejimin yapabileceği her türlü saldırıdan ve Suriye'deki belirsizlik ve kaos ortamından en çok etkilenecek ülke konumundadır" ifadeleri dikkat çekiyor.
Tezkeredeki ifadelerden yola çıkılarak Türkiye'nin;
-Şam kırsalındaki kimyasal silah kullanımından Esad yönetimini sorumlu tuttuğunu
-Şam kırsalındaki kimyasal saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısını 1400 olarak kabul ettiğini
-Türkiye dahil komşu ülkelere yönelik olası saldırılarda "fail, Esad yönetimi" önkabulü ile hareket ettiği/edeceği anlaşılıyor.

Şam kırsalındaki saldırıdan Esad yönetimini sorumlu tutan kesinleşmiş bir rapor bulunmadığı, ölü sayısına ilişkin birbirinden farklı rakamlar verildiği ve Suriye'de 1200 civarında silahlı gruptan biri veya birkaçının Türkiye dahil Suriye'ye komşu ülkelere saldırabileceği gözönüne alındığında Türkiye'nin Suriye politikasının esneklikten hala çok uzak olduğu ortaya çıkıyor.