"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Thursday, October 10, 2013

Türkiye'nin istihbarat şefi Fidan, Suriye'de kendi rotasını çiziyor- The Wall Street Journal

Yağmurlu bir Mayıs gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan en yakın iki danışmanıyla Beyaz Saray'a geldiğinde her iki taraf için de zorlu bir toplantı olacağını biliyordu.
Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama yaklaşık bir yıldır ilk yüz yüze görüşmesiydi.  ABD'li yetkililere göre, Obama, Erdoğan'a normalde kullandığından çok daha sert bir üslupla mesajını iletti: ABD'ye göre, Türkiye silahların ve gerillaların hiç bir ayrım göstermeden Suriye'ye geçmesine izin veriyordu, ve bunların arasında batı karşıtı cihat yanlıları da vardı.
Erdoğan'ın yanı başında, Türkiye'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için verdiği çabaların ve muhaliflere tedarik sağlamasının itici gücü olan Hakan Fidan oturuyordu. Geniş yetkileri olan istihbarat şefi, ABD'nin duyduğu rahatsızlığın da merkezinde yer almaktaydı.
Orta Doğu dışında pek tanınmayan Hakan Fidan Arap Baharı'nın ardından Türkiye'nin bölgesel güvenlik stratejilerinin ana mimarlarından biri oldu.