"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Tuesday, February 25, 2014

Rusya Suriye ve Orta Doğu bağlantılı terörle mücadele ediyor (Vitaly Naumkin- Al-Monitor)


İslamcı köktencilik ve terör sorunu Moskova açısından son dönemde büyüdü. Bunun birkaç nedeni var: Radikal İslamcı gruplarla uluslararası terörist ağların Rusya'da artan saldırıları, Rusya’daki geleneksel İslam'ı takip eden çoğunluk ile az sayıda ama aktif olan Selefiler arasındaki çatışmalar ve Rusya ile komşu BDT cumhuriyetlerinden Suriye iç savaşına katılanı cihatçılar. Rusya’nın bu iç meselesinin Yakın Doğu’yla bağlantılı birkaç boyutu var.


Birinci boyut, Arap ülkelerinden gelip eğitim sistemi üzerinden Rus Müslümanlara radikal fikirler aşılayan misyonerlerdir. Rusya’daki Müslümanlar, en kalabalık topluluk olan Tatarlar dâhil, etnik olarak Türki soydan gelir ve geleneksel olarak Sünni İslam’ın Hanefi koluna mensuptur. Kafkaslarda yaşayanlar ise Sünni İslam’ın Şafi koluna mensuptur. Nakşibendi, Kadiri gibi sufi tarikatları takip edenlerin sayısı da az değildir. Rusya’da 1990’ların başında İslami diriliş başladığında ülkeye Arap vaiz ve öğretmenler gelmeye başladı.  Eski Tataristan müftüsü İldus Feyzov'un hatıratına göre yerel Müslümanlar, gelen Araplara “adeta Peygamber’e bakıyormuş gibi bakıyordu.” Yabancılar, yerel Müslümanlara “gerçek İslam'ı” öğretmeye koyuldu.  
Suudi kuruluş Taybah, 1993'te Tataristan'ın ikinci büyük şehri Yarçallı'daki Yıldız Medresesi ile eğitim destek anlaşması yaptı. Kısa sürede radikal militan yetiştirme merkezine dönen medresenin kimi talebeleri, cihatçı grupların safında Çeçenistan savaşına katıldı ve Moskova'da terörist saldırılar düzenledi.  Rus basınına göre Taybah'ın Tataristan şubesi, Ürdün vatandaşı İsa Şebahat tarafından yönetildi. Kuruluşun temsilcilerinden Cezayirli Bu Setta Abdul Rezzak da 1994-1997 yılları arasında Tataristan’ın Muhammediye Medresesi’nde öğretmenlik yaptı, gençleri Suudi Arabistan ve Kuveyt'teki dini okullara gönderdi. Kuruluş daha sonra Rusya'da yasaklandı.