"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Monday, February 10, 2014

Yaşar Yakış: Türkiye Suriye politikasını yeni şartlara uydurmalı- Euronews

Türkiye’nin Ortadoğu’da uzun yıllar görev yapmış diplomatı ve Ak Parti döneminin ilk dışişleri bakanı Yaşar Yakış, Euronews’a dış politikadaki son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye’de koşulların değiştiğini belirten eski bakan hedefe ulaşmak için sık sık manevra yapmak gerektiğini vurguladı. Yakış yarın başlayacak olan Kıbrıs görüşmeleri için ise ümitli konuştu.
euronews/Bora Bayraktar: Sayın Yakış, “Suriye’de kanın durdurulması için silah göndermek makul bir çözüm değil” diyorsunuz. İran “tüm dış güçler Suriye’den çıkmalı” diyor. Ama sahadaki tablo bu ifadelerden farklı. Siz Suriye’de Türkiye’nin doğru resmi çekebildiğine inanıyor musunuz? Suriye politikamızı değerlendirir misiniz?
Yaşar Yakış: Ben Türkiye’nin Suriye’de en baştan doğru hareket ettiğini düşünüyorum. Yani başta halk ifade hürriyetini kullanarak, ifade hürriyetinin kısıtlandığını düşünerek sokaklara dökülmüştü. Rejim de onları bastırmaya kalkmıştı. Böyle bir zamanda halkın yanında yer alması doğrudur. Ancak böyle yapıldı diye bundan daha ileriye gidip o ülkenin iç dinamiklerini bozacak şekilde hareket etmeye ya da rejimle bütün bağlarını koparmaya gerek yoktu. Biz politikamızın devamlı olarak rejimle bütün iletişimi kanallarını da kopardık. Büyükelçimizi geri çektik Türkiye’deki Suriye büyükelçisini gönderdik. Böylelikle Suriye’de etkin olma imkanını elimizden kaçırdık. Suriye bir bakıma İran’ın ve Rusya’nın eline düşmüş oldu. Bu birinci tespit. İkinci bir tespit, Türkiye Batı ile birlikte hareket ederek Beşar Esad’ın kısa bir zaman içinde düşeceğini farz ederek onlarla birlikte yola çıktı. Muhalefete destek olmak suretiyle Batı’yla birlikte hareket etti. Sonrasında Batı, muhalefete sağlanan desteğin Batı tarafından sağlanan silahların istenmeyen ellere gittiğini görünce frene bastı. Bu frene basma sonucunda Türkiye ofsayda düştü. Şu anda da o ofsayttan kurtulmaya çalışıyor.
http://tr.euronews.com/2014/02/10/yasar-yakis-turkiye-suriye-politikasini-yeni-sartlara-uydurmali