"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Friday, April 24, 2015

Filistinlilerin birbirleriyle savaştığı kamp: Yarmuk (Hediye Levent-BBC Türkçe)

Yarmuk'ta ağır hasar görmüş binalar bir biri ardına sıralanıyor. Sokak aralarında, keskin nişancılara karşı gerilen perdeler sallanıyor.
Binaların arasında nereden geldiği belirsiz kazlar dolaşıyor. Birçok yerde, yüksekliği birkaç metreye ulaşan toprak yığınları bulunuyor. Son toprak yığınının birkaç yüz metre ilerisinde ise çatışma bölgesi başlıyor.
Yarmuk semti Suriye'de ayaklanmanın başına kadar çoğunluğu Filistinli yaklaşık 200 bin kişiye ev sahipliği yapıyordu. Bugünse tam anlamıyla harabeye dönmüş durumda.
Zira Suriye'deki iç savaşın derinleşmesiyle burada yaşayan Filistinliler arasındaki ortaya çıkan ayrımlar da derinleşti ve silahlı çatışmaya dönüştü.

Kamp içeriden de 'kuşatma' altında

Suriye'deki Filistinliler ülkedeki krizin başında önce yönetim yanlıları, muhalefet yanlıları ve tarafsızlar şeklinde üçe bölündüler.
Yönetim yanlısı ve karşıtı Filistinliler Suriye'de, hem Yarmuk hem de yaşadıkları başka bölgelerde çatışmaya başladılar.
Ancak zamanla muhalefet yanlısı Filistinliler de kendi aralarında bölünmeye başladı.
Bu Filistinlilerin bir kısmı Nusra Cephesi ve IŞİD gibi örgütlere katılırken bir kısmı ise Suriye ordusu ile anlaşma yapma yoluna gitti.