"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Monday, April 03, 2017

Eski ÖSO’cular nasıl rejim saflarına geçti? (Nour Samaha- Al-Monitor)


KUNEYTRA, Suriye — İsrail’e ait bir insansız hava aracı, 19 Mart’ta Suriye’nin güneyindeki Kuneytra’da hükümet yanlısı Ulusal Savunma Güçleri’ne bağlı, adı bugüne kadar pek duyulmamış Golan Alayı’nda yer alan Yaser El Seyid isimli savaşçıyı hedefleyerek öldürdü.


Golan Alayı’ndan üst düzey kaynaklar Seyid’in sıradan bir savaşçı olduğunu söylerken saldırının sebebi hâlâ gizemini koruyor. Ancak saldırıyla birlikte kuruluşu ve faaliyet bölgesi itibariyle sıra dışı bir grup olan Golan Alayı dikkatleri üzerine çekti.
2014’te Kuneytra vilayetinde kurulan Golan Alayı’nın özelliği Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) ayrılanların oluşturduğu ilk hükümet yanlısı grup olması.
Onlarca ÖSO savaşçısı, bir tarafta İsrail’in bir tarafta Suriye ordusu, Hizbullah ve İran güçlerinin olduğu son derece hassas bir bölgede yıllarca hükümete karşı savaştıktan sonra af dilemiş ve silahlarını eski mücadele arkadaşlarına çevirmişti. Golan Alayı bugün Ulusal Savunma Güçleri bünyesinde sadece Kuneytra ve Golan Tepeleri’nde değil Şam bölgesindeki Hama ve Cobar’da da eski düşmanlarıyla yan yana çarpışıyor.
Macit Hamud bu grubun başındaki isim. Grubun Kuneytra’nın Han Arnabe kasabasında bulunan karargâhında Al-Monitor’un sorularını yanıtlayan Hamud masasının başında oturuyor ve heybetli yapısıyla dikkat çekiyor. 2011’de Suriye ordusunda asker olan Hamud üstlerinin ve Suriye devletinin kötü muamelesi nedeniyle firar etmiş. Yılın sonuna kadar Hamud ve erkek kardeşi, memleketlerinden birkaç düzine adamı ve ordudan ayrılan başka askerleri yanlarına çekmiş ve muhalif bir grup kurmuşlar. Suriye’nin güneyinde ÖSO çatısı altında faaliyet gösteren çok sayıdaki gruplardan biri olan Liva El Mutasım ortaya böyle çıkmış.
Hamud o günleri şöyle anlatıyor: “Ordu ve polise karşı öfkeliydim. Devlet evime saldırdı ve o dönem asker olan kardeşim altı ay hapiste kaldı. Orduya her şeyimizi vermiştik ama kimsenin umurunda değildik. Kimse bizimle ilgilenmedi. Firar etmemin nedeni buydu.”
Hamud’a katılan kişilerin birçoğu güvenlik güçleriyle benzer sorunlar yaşamış ve ülkeyi kasıp kavuran devrimci rüzgâra kapılmış. Golan Alayı’nda bir başka eski ÖSO’cu olan Ahmed Kabul de 2011’de ordudan firar ettiğini anlatıyor: “Askerdim ve görev sırasında ayağımdan yaralanmıştım. Ordu yaramın bakılmasına izin vermediği için acı çekiyordum. O sırada Macit’in yaptıklarını duydum ve ona katılmaya karar verdim.” Kabul, firar kararı almasında başlıca etken olarak amiri konumundaki Macit’i gösteriyor.