"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Thursday, May 04, 2017

‘Çatışmasızlık Bölgeleri’ Suriye’ye Ne Getirecek?- VOA Türkçe


Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmelerde Rusya, Türkiye ve İran arasında Suriye’nin İdlib vilayetinin tamamı, Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri, Humus’un belli bölümleri, Şam/Doğu Guta bölgesiyle Dera ve Kuneytra illerinin vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan “çatışmasızlık bölgeleri” oluşturulmasına ilişkin mutabakat metni imzalandı.

Astana görüşmelerinin beşinci turunun Temmuz ayında yapılması üzerinde de uzlaşma sağlandı.

Türk Dışişleri Bakanlığı, çatışmasızlık bölgelerinin sınırları ve işleyişine ilişkin ayrıntı ve düzenlemelerin, gelecek dönemde üç garantör ülkenin oluşturacağı çalışma grubunda belirleneceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı: “Mutabakatın etkin biçiminde uygulanması için gayret edeceğiz”

Çatışan taraflar arasında silah kullanılmasının durdurulmasından ve kesintisiz insani yardım akışının sağlanmasından memnuniyet duyulduğu belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Türkiye, sağlanan bu mutabakatın etkili bir şekilde uygulanarak mevcut ateşkes rejimini tahkim etmesi, böylelikle sahadaki koşulların iyileştirilerek bir yandan siyasi çözüm sürecinde anlamlı adımların atılmasını kolaylaştırması, diğer yandan Suriyeli sivillerin bulundukları yerlerde güvenlik ve insani ihtiyaçlarının karşılanması yönündeki gayretlerini etkin biçimde sürdürecektir” denildi.