"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Sunday, October 16, 2011

Anayasa Taslağı Hazırlayacak Komisyon Teşkil Edildi- SANA Türkçe


ŞAM – Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad dün, Suriye Arap Cumhuriyeti için yeni bir anayasa taslağı hazırlayacak ulusal bir komisyonun teşkil edilmesini öngören 33 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararını onayladı.

Yasaların temelleri doğrultusunda kararlaştırılacak anayasa taslağını hazırlamakla yükümlendirilen komisyon; maksimum 4 ay içinde kendisine verilen görevi bitirecek.

Komisyonun, görevini başarıyla tamamlaması amacıyla uygun gördüğü deneyimlerden faydalanma hakkı bulunmaktadır.

Mazhar el-Anbari başkanlığında kurulan komisyon; Abdülkerim Udey, Dr kemal Şeref, Muhrem Tayyara, Dr Adil Camus, Mümtaz Favahiri, Dr Aziz Şükrü, Dr Abbud el-Serrac, Dr Fuat Diyb, Dr Sam Delle, Dr Sait Nuhayli, Dr Mihail Nakkul, Dr Faruk el-Başa, Kadri Cemil, Nizar Skeyf, Ahmet İydo, Abdürrahman Zekkahi, Dr Casim Zekeriya, Dr Muhammed hayr Akkam, Dr Kinda Şammat, Dr Abdülhay Seyyid, Dr Cemile Şerbeci, Dr Amel yazıcı, Ahmet Salih İbrahim, Omran el-Zuğbi, Nebih Celahic, İsmet Anabri, Mahmut Yunus ve Ahmet el-Kezberi olmak üzere 28 üyeden oluşuyor.

Skef: Halkın İdeallerinde İleri Bir Adım

Komisyon üyelerinden Nizar Skef; SANA’ya yaptığı açıklamada; komisyonu teşkil etmenin, siyasi, ekonomik, sosyal ve tüm düzeylerde Suriye'nin modern tarihinde stratejik bir karar olduğunu belirtti. Skef; bunun, Cumhurbaşkanı el-Esad’ın kalkınma ve modernleşme vizyonunun hayata geçirilmesi niteliğinde sayıldığını ifade ederek, Suriye halkının idealleri doğrultusunda atılmış ileri bir adım olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı el-Esad’ın, anayasayı değiştirmek değil de tamamıyla tartışılmasından söz eden ilk kişi olduğuna işaret etti.

Anayasanın temel kanun ve yasamaların kıblesi olduğunu söyleyen Skef; devlet, yönetim ve halk olmak üzere üç stratejik kavramın anayasaya bağlı olduğunu kaydetti.

Skef; dolayısıyla kararın, bu genel ve kapsamlı kavramlar içinde Suriye'nin tarihinde nitelikli bir atağa yol açacağını ve Suriye halkının ideallerini gerçekleştireceğini belirtti.

Cemil: Yeni Bir Sürecin Başlangıcıdır

Komisyon üyelerinden Kadri Cemil ise benzer bir açıklamada; komisyonun anayasa için bir taslak hazırlayacağını söylerken, bunun oldukça önemli ve ciddi bir dava olduğunu ifade etti.

Anayasanın kolay kolay değiştirilmediğini dile getiren Cemil, bunun Suriye'nin bağımsızlığından beri üçüncü anayasa olacağını, dolayısıyla Suriye toplumunda meydana gelen değişimlerin dikkate alınması gereğine dikkat çekti.

Cemil halkın yüksek merci olduğuna ve tüm yönetimlerin temelini teşkil ettiğine işaret ederek, hazırlanması ve tartışılması ardından referandumla kararlaştırılacak yeni anayasanın üçüncü Cumhuriyetin doğumu olacağını belirtti.

Zuğbi: Ülke İçinde Kapsamlı Değişim İçin Gerekli Bir Adım

Komisyonun bir başka üyesi Omran el-Zuğbi; ülkede kampsalı ve siyasi bir değişim için kararın gerekli ek bir adım olduğunu belirtti, anayasanın beklenen ve umut edilen tüm değişimlerin temel taşıyıcısı olduğuna işaret etti. Dolayısıyla komisyonu teşkil etme ve anayasayı değiştirmenin daha önce atılan reform adımları ile entegreli olduğunu ekledi.

Komisyonun muhtelif uzmanlık alanlarında bir grup akademisyenlerden oluştuğuna dikkat çeken Zuğbi; Suriye'deki tüm sosyal ve siyasi güçleri de temsil ettiğini belirtti.

Zuğbi; komisyonun, ayrıca devletin kapsamlı reform sürecini sürdürmedeki ciddiyetine ilaveten bu reformları sürdürmede yüksek ulusal çıkarları dikkate almadaki özenini de yansıttığının altını çizdi.

Şammat: Suriye'deki En Önemli Siyasi Reformlardan Biri

Komisyon üyesi Dr Kinda Şammat; komisyonu teşkil etme kararının Suriye'de atılan en önemli siyasi reform adımlarından biri olduğunu söyleyerek, anayasanın yönetimin şeklini, hakları, özgürlükleri, vatandaşların hak ve sorumluluklarını, yönetimlerin bir birleriyle bağlantılarını ve çalışma mekanizmalarını kontrol eden ve düzenleyen temel dayanak olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda anayasanın ekonomi, sosyal ve kültürel ilkeleri de organize ettiğini ekledi.

Şammat; özellikle politik olarak güçlendirilmesi ve karar üretimi mekanizmasında ortak edilmesi açısından Baas Partisinin Suriye kadınına sağladığı deneyime vurgu yaparak, tüm bunların kadının anayasanın teşkil edilmesinde temel bir ortak olmasına katkı sağladığını ifade etti. Aynı zamanda mevcut anayasanın 45. Maddesinin, kadının tüm sosyal yaşam alanlarına katılımını garantilediğini ekledi. Suriye kadının sahip olduğu birikim ve deneyimi koruma ve bunlardan faydalanma önemine işaret eden Şammat; son sözün Suriye halkının olması itibarıyla hazırlanacak anayasa taslağının referanduma sunulacağına dikkat çekti.

Şammat, tüm bunların, Suriye yönetiminin ülke için daha iyi ve parlak bir gelecek sağlama yönündeki ciddiyet ve özeninin bir kanıtı olduğuna vurgu yaptı.