"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Sunday, October 16, 2011

"Suriye'den Türkiye'ye göç 'Altına Hücum'a benziyor"- Sol Haber

Ünlü yönetmen Semir Aslanyürek'le memleketi Antakya ve uzun yıllar geçirdiği Suriye'deki gelişmeler üzerine sohbet ettik. Aslanyürek, kısa süre önce Hatay'daki mülteci kamplarının olduğu bölgeye yaptığı ziyareti ve mültecilerle ilgili gözlemlerini soL okurlarıyla paylaştı.

Ünlü sinemacı Semir Aslanyürek kısa süre önce gittiği memleketi Antakya'da Suriyeli mültecilerle ilgili gözlemlerde bulunduğunu, kamplarda bulunmuş ya da kampları ziyaret etmiş çeşitli kişilerle sohbet ettiğini aktarınca, bu gözlem ve duyumları soL okurlarıyla paylaşmanın yararlı olacağını düşündük. Zira Aslanyürek, göç dalgası yaşandığından bu yana basında çok az yer bulan, neler olup bittiği konusunda çok az söz edilen kamplar hakkında çarpıcı ifadeler kullanıyordu.

Kamplara yetkililer ya da iktidara yakın kişiler dışında hiç kimsenin sokulmadığı biliniyor. Hatta eylül başında Suriye'yi ziyaret eden, milletvekillerinden oluşan CHP heyeti, Suriye dönüşü Hatay'daki kampları da ziyaret etmek istemiş, fakat buna izin verilmemişti. Ancak Antakya Harbiyeli olan, dolayısıyla bölgeyi çok iyi bilen ve anadili Arapça olan Aslanyürek, Hatay'a son gidişinde kampların bulunduğu Altınözü ve Yayladağı mıntıkalarında dolaştığını ve bölgede yaşayan çok sayıda kişiyle sohbet ettiğini belirtiyor. Aslanyürek, bu sayede "fısıltı gazetesi"nden de bir hayli malumat edindiğini aktarıyor. Elbette Aslanyürek sohbetimizde bölgeyi ve Suriye'yi iyi bilen bir kişi olarak kendi yorumlarını da ekliyor...