Kaynak: Radikal
Esad, Şam'ı ziyaret eden Gül'e 'Türkiye'nin UNIFIL'e katılımına seviniriz. Teçhizatınızı Suriye'den geçirin' dedi. Böylece asker-teçhizat sevk planı tamamlandı
Türkiye'nin Lübnan'a konuşlanacak BM gücüne (UNIFIL) katkı konusunda karar vermesi öncesinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lübnan ve İsrail'in ardından dün de Hizbullah'ı destekleyen Suriye'yi ziyaret etti. Şam'a "Karar yakında alınacak" diyerek giden Gül, 45 dakika planlanırken 1.5 saat görüştüğü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'nin güce katılımına yönelik desteğini aldı.
'Burası sizin de ülkeniz'
Esad'ın Gül'e "Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin güce katılması bizi memnun eder. Özellikle Türkiye'nin katılımından memnuniyet duyarız. Elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya hazırız. Burası sizin de ülkeniz. Transit geçiş yapabilirsiniz" dediği öğrenildi.
Askerler deniz yoluyla
Böylece Türkiye'nin asker ve teçhizatın bölgeye sevki planı tamamlandı. Gül, Türkiye güce katılırsa lojistik teçhizatın karayoluyla Suriye üzerinden taşınması için Esad'dan izin aldıklarını belirtti. Askerler ile kalan teçhizat deniz yoluyla Lübnan'a ulaşacak. BM'nin çalışmalarını netleşmesinin ardından, Türkiye'nin bir hafta içinde siyasi kararını alması öngörülüyor.
Genelkurmay'dan eşlikçi
Gül'ün heyetinde Genelkurmay Başkanlığı Plan Prensipler Daire Başkanı Tümgeneral Kenan Koçak da yer alıp tüm temaslara katıldı. Gül, Esad'a "Suriye'ye büyük rol düşüyor. Sizden katkı görülürse takdir toplarsınız. 1701 sayılı BM kararının tam uygulanmasını, Lübnan'da Sinyora hükümetinin yarattığı ciddi siyasi dönüşümü destekleyin" telkininde bulundu. Şam'a gücün barışı koruyacağı ve evlere baskın yapmayacağı güvencesi veren Gül, Şam'a hareketi öncesi, "Türkiye kesinlikle çatışmaya girmeyecek, yerli unsurlarla karşı karşıya gelmeyecek veya onların silahsızlandırılmasını üstlenmeyecek" vurgusu yapmıştı.
Gül, Rice'ı eleştirdi
Gül, Suriyeli gazetecilerin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın 'yeni Ortadoğu' söylemini hatırlatması üzerine "Bütün ülkelerin toprak bütünlükleri, siyasi birlikleri ve sınırlarının korunması esastır. Bu konuda kararı bölge halkları verir. Dışarıdan şekillendirme hiçbir zaman doğru netice vermez. Yeni Ortadoğu söylemini, yeni sınırların belirlenmesi anlamında da anlayamıyorum" dedi.