"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, December 06, 2006

'Irak Politikası Değişmeli'

Kaynak: VOA

Irak Çalışma Grubu Başkan Bush’un Irak politikasının yürümediğini vurgulayarak Amerikan stratejisinde önemli değişiklik çağrısında bulundu.

Üst düzeyde uzmanlardan oluşan grubun hazırladığı rapor bugün Washington’da açıklandı.

Grubun eşbaşkanı Lee Hamilton, Irak’taki tüm Amerikan muharip birliklerinin, 2008 yılı başına kadar çekilmesinin önerildiğini söyledi.

Hamilton rapordaki üç esas tavsiyeyi de şöyle sıraladı: Irak’taki Amerikan birliklerinin ana görevinin değiştirilmesi, Irak hükümetinin konan hedeflere ulaşmak için hızlı adım atması ve bölge ülkelerini kapsayan diplomatik çabaların artırılması.

Çalışma grubunun diğer eşbaşkanı James Baker, Irak birlikleri içinde halen danışman olarak görev yapan 4 bin Amerikan askerinin 20 bine çıkartılmasının önerildiğini belirtti. Baker Irak’taki Amerikan askeri sayısının artırılmasını istemediklerini, bu artışın mevcut kuvvet içinden kaydırma yoluyla gerçekleştirebileceğini vurguladı. Baker aynı zamanda İran ve Suriye’yi de içine alan diplomatik girişimlerin artırılması çağrısında bulundu.

'Türkiye Kuzey Irak'a Asker Gönderebilir'

Çalışma Grubu'nun Irak'ta durumun kötüleşmesi durumunda olabilecekler üzerine kurduğu senaryolarda Türkiye'ye de yer veriliyor. Rapor, "Türkiye, bağımsız Kürdistan kurulmasına engel olmak amacıyla Irak'ın kuzeyine asker gönderebilir" ifadesine yer veriyor.

Raporun Irak'a komşu ülkelerle ilgili kısmındaysa, Türkiye'yle ilgili şu paragraflar geçiyor:

"Türkiye, Irak politikası çerçevesinde, iç istikrarına tehdit olarak gördüğü Kürt milliyetçiliğini caydırmaya yoğunlaşmış durumda. Türkiye, Irak'taki Türkmen azınlığa destek veriyor ve onlar üzerindeki nüfuzunu Kerkük'ün Irak Kürdistan'ına bağlanmasını önlemek amacıyla kullanıyor. Türk şirketler, Irak'ın Kürt bölgelerine yatırım yapıyor. Türk ve Kürt liderlerse, siyasi, ekonomik ve güvenlik konularında ilişkilerini yapıcı zeminde sürdürmeye çalışıyor."

Türklerin terörist PKK örgütünün faaliyetlerinden derin kaygı duyduğunu belirten rapor, şöyle devam ediyor:

"Türkler, Amerika ve Irak hükümetinin PKK'ya karşı daha sert önlem almamasından rahatsız durumda. Aksi takdirde PKK'yla mücadeleyi kendi başına yürüteceği tehdidinde bulunan Türkiye, daha önce de Irak'ın kuzeyine birkaç kez sınır ötesi operasyon düzenlemişti."