"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Saturday, March 10, 2007

Irak'ın komşuları Bağdat'ta toplandı

Kaynak: BBC Turkish

Irak'a komşu ülkeler BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle Bağdat'ta bir araya geldi.

Bir günlük toplantı sonunda yapılan açıklamaya göre, dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak olan yeni toplantının, gelecek ay İstanbul'da düzenlenmesi bekleniyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak'ın güvenlik ve istikrarı üzerinde yoğunlaşıldığını, iyi sonuçların elde edildiği yapıcı ve başarılı bir toplantı yapıldığını ileri sürdü.

Zebari, elde edilen olumlu sonuçlara örnek olarak, ''güvenlik, mülteciler ve enerji gibi alanlarda komiteler kurma kararını'' gösterdi.

Zebari, toplantı sırasında ABD ve İran heyetleri arasında doğrudan görüşme, toplantı ve tartışma olduğunu belirtti.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad da İranlılarla görüşmelerin Irak konusuyla sınırlı tutulduğunu açıkladı.

Halilzad, yeni toplantının bakanlar düzeyinde ve gelecek ay İstanbul'da yapılmasının beklendiğini de açıkladı.

Halilzad, ''Türkler, bu toplantının İstanbul'da yapılması davetinde bulundu'' derken, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bakanlar toplantısına katılma niyetini daha önce açıklamış olduğunu kaydetti.

Toptantıdan kısa kısa

Toplantıya katılan İran heyeti ise konferans salonuna girdikten sonra, Amerikan heyetiyle el sıkışmadan kendilerine ayrılan yere geçerek oturdu.

Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın açılışında konuşan Irak Başbakanı Nuri El Maliki, diğer ülkelere, belirli bir kesimi destekleyerek Irak'ın içişlerine karışmamaları çağrısı yaptı.

Toplantıda ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, komşularının Irak'a militan ve silah akışını durdurarak daha fazla yardımcı olabileceklerini söyledi.

Halilzad bütün komşuların, belirli bir kesime, koalisyon ya da Irak güvenlik güçlerine yönelik şiddetin kabul edilebilir olduğu düşüncesini reddetmesi uyarısında bulundu.

Bağdat'taki toplantı sırasında gazetecilerle konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı ise, Irak'ta şiddet olaylarını körükledikleri yolundaki iddiayı reddetti.

Arakçı, "Uluslararası kuvvetler Irak'tan çekilme takvimi hazırlarsa bu, şiddet meselesinin halledilmesine yardımcı olur" dedi.

İranlı temsilci, Irak'ta huzur ve istikrarın yeniden tesis edilebilmesi için katkıda bulunmaya hazır olduklarını da belirtti.

Toplantı binasına saldırı

Irak'a komşu ülkeler konferansının yapıldığı binaların yakınında havan topu saldırısı düzenlendi.

Görgü tanıkları, Yeşil Bölge içinde, konferansın düzenlendiği Dışişleri Bakanlığı ve El Reşid otelinin arasındaki bir bölgeye iki havan topu atıldığını aktardı.

Sık sık havan topu saldırısı düzenlenen Yeşil Bölge'de, son patlamalarda ölen ya da yaralanan olduğu sanılmıyor.

Irak'a komşu ülkeler konferansının yapıldığı Dışişleri Bakanlığı yakınında 3 patlama meydana geldi.

Görgü tanıkları, konferans salonu yakınlarında patlamalar olduğunu aktardı.