"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Friday, July 10, 2009

Beş Soruda Golan Meselesi- Yasin Atlıoğlu

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, hafta başında Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in İsrail’e yaptığı ziyaret sırasında, Suriye ile barış müzakereleri ve Golan Tepeleri’nin geri verilmesi konularında açıklamalarda bulundu. Perez, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın stratejik bir seçim yapmak zorunda olduğu ve bir taraftan İran ve Hizbullah ile bağlarını sürdürürken İsrail’den toprak ödünleri almasının hiçbir şekilde mümkün olmadığını söyledi. Aslında Perez’in açıklaması, Suriye ile barış müzakereleri konusunda diğer İsrailli yetkililerin yaptığı açıklamalarından çok da farklılık arz etmemektedir. Perez, Golan’daki İsrail işgalini ülkesinin beka ve güvenlik sorunlarıyla açıklamaya ve meşrulaştırmaya çalışmaktadır.


Oysaki Golan Tepeleri’nde 1967’de başlayan İsrail işgali, uluslararası hukuk ve adaleti yok sayan, bölgedeki çatışmacı statükonun sürmesine hizmet eden ve muhtemelen yakın gelecekte çıkabilecek bölgesel bir Arap-İsrail savaşını kışkırtan bölgenin en önemli birkaç meselesinden biridir. Golan’daki İsrail işgali meselesi çözülmedikçe Orta Doğu’ya kalıcı ve adil bir barışın gelmesi imkânsızdır. Bu bağlamda İsrail’in uzun süreli işgaline maruz kalan ve bölgede tarihsel, dinsel, siyasi, ekonomik ve askeri mücadelelerin bir parçası olan Golan Tepeleri meselesini 5 soru üzerinden değerlendirmeye çalışalım.