"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, April 13, 2005

Sezer, ABD'ye rağmen Suriye'de

Kaynak: BBC Turkce
Türkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın resmi davetlisi olarak Suriye'ye gitti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Şaab Sarayı'nda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad tarafından resmi törenle karşılandı.

Sezer ve Esad başbaşa görüşmelerinin ardından ortak basın açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Sezer, Esad'la Irak, İsrail-Filistin uyuşmazlığı ve Lübnan'la ilgili gelişmeleri ele aldıklarını belirtti.

Esad'ın, 1559 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca Lübnan'dan çekilme isteminin ay sonuna kadar tamamlanmış olacağını ifade ettiğini belirten Sezer, bundan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ise Sezer'in Suriye'ye yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Esad, Sezer'in ziyaretinin iki kardeş ülke ilişkilerine ivme kazandıracağını belirterek, ''İki kardeş ülke arasında siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkiler memnuniyet verici düzeyde seyretmektedir. Bundan mutluluk duyuyoruz'' dedi.

Suriye basınından Sezer'e övgü

Suriye basını, Cumhurbaşkanı Sezer'in, ''ABD baskıları karşısındaki cesaretli tutumunu'' övdü.
Resmi Teşrin gazetesi, Cumhurbaşkanı Sezer'in ''ABD'nin hoşnutsuzluğuna rağmen'' Suriye'ye resmi ziyarette bulunduğunu belirtti ve bu ziyaretin Suriye için çok önemli olduğunu yazdı.
Gazetede, ayrıca ''Sezer ikinci vatanında'' ifadesi de kullanıldı.

El Baas gazetesi de Sezer'in ziyaretini, ''İki ülke arasında sağlanan yakınlaşmanın pekiştirileceği son derece önemli bir ziyaret'' olarak değerlendirdi.

Lübnan'da eski başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinin ardından, uluslararası toplum Suriye'nin Lübnan'daki askerlerini çekmesi yönünde baskı yapmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, "Uluslararası toplumun Suriye hakkında görüş birliğinde olduğu söylenebilir. Umarız Türkiye de uluslararası topluma katılır" demişti.

Edelman'ın bu sözleri, Washington'un Cumhurbaşkanı Sezer'in Şam ziyaretini iptal etmesini istediği şeklinde yorumlanmıştı.

Ancak Sezer, bu ziyareti gerçekleştireceğini açıklamıştı.

'Kışkırtmalara kapılmamalıyız'

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Suriye'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'de bazı kentlerde son günlerde yaşanan olaylara da değindi.
Sezer, bu gelişmelerin tüm ülkede giderek yaygınlaşmasını ve bunların belirli yönlere çekilmesini isteyen iç ve dış çevrelere karşı ortak duyarlılığın korunması gerektiğini belirtti.

Sezer, "Hiçbir güç ulusal birliğimizi ve ülke bütünlüğümüzü bozamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin korunacağından hiç kimse kuşku duymamalıdır'' dedi.