"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, February 25, 2009

Uluslararası İlişkileri Bulanık Mantıkla Düşünmek- Yasin Atlıoğlu


1990’lı yıllarda SSCB’nin dağılması ve ideolojik rekabete dayalı çift kutuplu uluslararası sistemin ortadan kalkması dünyada köklü değişiklikleri ve belirsizlikleri beraberinde getirdi. İnsanlık tarihindeki her büyük dönüşüm gibi Soğuk Savaşı bitişi de eski uluslararası sistemin mutlak doğrularını ortadan kaldırdı, bir kaosa ve kafa karışıklığına yol açtı. Siyaset bilimciler uluslararası sistemi yeniden tanımlama uğraşı içine girmek zorunda kaldı.

Uluslararası sistem, durağan bir yapıdan dinamik ve değişken bir yapıya bürünürken ideolojilerin öneminin azaldığı ve globalleşme olgusunun dünya çapında yaygınlaştığı yeni dünya düzeninde ulus devlet üzerinden yapılan sistem analizlerine devlet dışı aktörler daha fazla katılmaya başlandı. Hatta ulus devletlerin sonun geldiği ve yeni uluslararası sistemde onun yerini Avrupa Birliği, Nafta gibi uluslararası örgütlenmelerin veya çokuluslu şirketlerin alacağını iddia eden birçok fikir ortaya atıldı. Bunun yanında ABD’nin artık uluslararası sistemdeki tek hegemon olarak bir Pax Americana oluşturduğunu iddia edenler de azımsanmayacak düzeydeydi.

Saturday, February 14, 2009

Atatürk’ün Türkiye Suriye İlişkilerine Bakışı- Yasin Atlıoğlu



Türk-Arap ilişkileri, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışından sonra uzun bir yol ayrımına girmiştir. İlişkilerde Birinci Dünya Savaşı ile başlayan kopuş, yeni Arap devletlerinin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra manda yönetimlerinden kurtulup bağımsız olmalarıyla yeni bir boyut kazanmıştır. Bu tarihsel süreç içinde her iki taraf, birbirlerine karşı siyasi, ekonomik ve kültürel olarak ilgisiz kalmış ve ilişkileri en alt düzeyde sürdürmüştür. Soğuk Savaş yıllarında Türk-Arap ilişkilerinin temel belirleyici unsuru genellikle uluslararası konjonktürden kaynaklanan güvenlik kaygıları ve tehdit algılamaları oldu. Türkiye’nin somut olarak en fazla sorun yaşadığı Arap ülkesi ise en uzun kara sınırına sahip olan komşusu Suriye idi. Hatay, PKK ve Su sorunları dâhilinde şekillenen Türkiye-Suriye ilişkileri, Soğuk Savaş döneminde ve sonrasında, siyasi krize ve sıcak çatışmaya dönüşme potansiyelini sürekli taşımıştır.

Bu makalede Türk-Arap ilişkilerinde Suriye’nin tarihsel rolü ve günümüzde var olan yakın ilişkilerin tarihsel bir sürekliliğe sahip olduğu vurgulanmaya çalışılacaktır. Ayrıca Soğuk Savaş döneminden kalma üç sorun ve bunları önemli hale getiren dış politika davranış kalıpları üzerinde durulacaktır.

Friday, February 13, 2009

Lebanon Provides Fertile Ground for Iranian Influence - VOA

Lebanon marks fourth Hariri murder anniversary AFP

Obama recommits to Hezbollah disarming Jewish Telegraphic Agency

Israel mobilizes forces on Lebanon border PRESS TV

Israel, Hezbollah: Has deterrence worked? Christian Science Monitor

Engaging Syria? US Constraints and Opportunities International Crisis Group

Namibia: Warriors to Take on Lebanon AllAfrica.com

Democrats Reach Out to Syria- Wall Street Journal

Congressional Visits to Syria May Underscore Complications of ... CQPolitics.com

Key US lawmaker to visit Syria next week: aide AFP

Two Druze sentence for informing Syria Jewish Telegraphic Agency

Two Israeli Druze convicted of spying for Syria Ha'aretz

Druze Men Convicted of Spying for Syria Arutz Sheva

Week before Gaza op, Israel and Syria were ready for direct talks Ha'aretz

The Mideast’s New Man Khaleej Times

Turkey: Israel, Syria were close to peace before Gaza assault Ma'an News Agency

White House warms to thaw in ties with Syria Financial Times

UN's Lebanon envoy meets Syrian VP Daily Star - Lebanon

Iraqi refugees in Syria reluctant to return Reuters

Netanyahu: No return of Golan Heights to Syria International Herald Tribune

Video: Inside Story - Who won the Israeli election? Feb 11 - Part 1 Al Jazeera

Rafic Hariri and the 2009 Elections (Walid Choucair- Al-Hayat)

Israeli Elections and Arab Democracy (Mohammad Salah- Al-Hayat)

Arab Media; Effective or Ineffective! (Mshari Al-Zaydi- Asharq Alawsat)

Thursday, February 12, 2009

Ortadoğu’da Seçimler (2): İsrail Seçim Sonuçları- Yasin Atlıoğlu


İsrail’deki Knesset seçimlerinden beklentilerin aksine Tzipi Livni’nin merkez sağ partisi Kadima önde çıktı. 10 Şubat seçimlerinde Kadima, 120 üyeli Knesset’te 28 koltuk, Benyamin Netenyahu liderliğindeki Likud ise 27 milletvekilliği elde etti. Seçimlerin sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla her iki parti zafer ilan etse de seçimin ardından koalisyon hükümeti kurma sürecinin İsrailli politikacılar için oldukça zor olması bekliyor.

İsrail’de mevcut seçim sisteminden dolayı koalisyonlar, koalisyonlar kurulmadan önce ve sonrasında meydana gelen siyasi pazarlıklar ve uzlaşmazlıklar alışılmış bir siyasi durum. Yüzde 2’lik seçim barajı, İsrail siyasetinde bölünmüşlüğü ve istikrarsızlığı beraberinde getiriyor. 10 Şubat seçimlerin de daha önceki İsrail seçimlerine benzer bir tablo ortaya çıktı. Son seçimlerde Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İşçi Partisi’nin 13 milletvekili elde ederek güç kaybetmesi, Knesset’teki küçük partilerin İsrail siyasal sistemindeki rolünü daha da önemli hale getirdi.

Wednesday, February 11, 2009

In Israel, Victory for All? Or None?- The New York Times












Kadima edges out Likud by one seat Jewish Telegraphic Agency

Israeli rivals claim election win- BBC News



Benjamin Netanyahu, Tzipi Livni and Avigdor Lieberman
























Thursday, February 05, 2009

Orta Doğu’da Seçimler (1) : İsrail Seçimleri- Yasin Atlıoğlu


2009 yılı birçok Orta Doğu ülkesinde seçim yılı. Geçtiğimiz günlerde yapılan Irak yerel seçimlerinin ardından 10 Şubat’ta İsrail’de parlamento seçimleri yapılacak. Haziran ayında ise Lübnan’da parlamento ve İran’da devlet başkanlığı seçimi var. Gelişmiş demokrasilerde siyasal katılmanın en önemli yolu olan seçimlerin, genellikle otoriter iktidarlar tarafından halk desteğini göstermek için yapıldığı ve bir demagoji aracı olarak kullanıldığı Orta Doğu’da kendilerine özgü farklı siyasal sistemlere sahip bu üç ülke diğerlerinden biraz farklılık arz ediyor. Siyasal sistemlerinde sorunlar olsa da bu ülkelerde en azından seçimler diğer otoriter bölge devletlerinde olduğu gibi iktidarda bulunan kişi veya elitin yüzde 95’lerin üzerinde oy aldıkları siyasi trajedilere dönüşmüyor.

Monday, February 02, 2009

Lebanon's Daily Star is back on newsstands- International Herald Tribune

LEBANON: Hezbollah says war with Israel is always a possibility The Los Angeles Times

Hariri: We Won't Allow the Hindering of the Elections Naharnet

Registrar upbeat about staffing for Hariri court The Daily Star

An Intimate Account of American Peace Diplomacy in the Middle East The Washington Post

A Wake-Up Call for Arabs and Israelis Middle East Times

Syria's Assad seeks dialogue with U.S. under Obama- Reuters

Lebanon's Ex-President Emile Lahoud explains exclusively: "We are in a State of War with Israel" -IAN

Israel Heads into a Political Storm ( Patrick Seale- Al-Hayat)

Davos Krizi Sonrası AKP’nin Yeni Osmanlıcılık Politikası- Yasin Atlıoğlu

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos Ekonomik Formu’ndaki Gazze panelinde İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’in nezdinde İsrail’e yönelik sert tavrı ve sözleri, ilerleyen yıllarda Türk diplomasi tarihinde çok tartışılacak konulardan biri olacak gibi görünüyor. Davos’ta yaşananları, diplomatik nezaketten yoksun, sonrası düşünülmemiş duygusal refleksler olarak algılayabileceğimiz gibi yıllardır var olan bir haksızlığın (Filistin Sorunu) İsrail’e karşı en üst seviyede iletilmesi açısından Müslüman halklar üzerinde büyük yankı uyandırmış, heyecan yaratmış bir olay olarak da ele alabiliriz.

Sunday, February 01, 2009