"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Thursday, February 12, 2009

Ortadoğu’da Seçimler (2): İsrail Seçim Sonuçları- Yasin Atlıoğlu


İsrail’deki Knesset seçimlerinden beklentilerin aksine Tzipi Livni’nin merkez sağ partisi Kadima önde çıktı. 10 Şubat seçimlerinde Kadima, 120 üyeli Knesset’te 28 koltuk, Benyamin Netenyahu liderliğindeki Likud ise 27 milletvekilliği elde etti. Seçimlerin sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla her iki parti zafer ilan etse de seçimin ardından koalisyon hükümeti kurma sürecinin İsrailli politikacılar için oldukça zor olması bekliyor.

İsrail’de mevcut seçim sisteminden dolayı koalisyonlar, koalisyonlar kurulmadan önce ve sonrasında meydana gelen siyasi pazarlıklar ve uzlaşmazlıklar alışılmış bir siyasi durum. Yüzde 2’lik seçim barajı, İsrail siyasetinde bölünmüşlüğü ve istikrarsızlığı beraberinde getiriyor. 10 Şubat seçimlerin de daha önceki İsrail seçimlerine benzer bir tablo ortaya çıktı. Son seçimlerde Savunma Bakanı Ehud Barak’ın İşçi Partisi’nin 13 milletvekili elde ederek güç kaybetmesi, Knesset’teki küçük partilerin İsrail siyasal sistemindeki rolünü daha da önemli hale getirdi.