Önemli petrol sahaları rejim kontrolü dışında kalan Suriye’de ağır enerji krizi yaşanıyor. Başkent Şam’da evler ısıtılamazken, sokaklarda araç sayısı giderek azalıyor. Karaborsada bir depo benzin, iki aylık memur maaşına eşdeğerde.
Savaşın on yıldır sürdüğü Suriye’de enerji krizi yaşanıyor. Petrol ve benzeri ürünlerin karneyle satıldığı ülkede resmi akaryakıt fiyatı sadece bu yıl 4 kez arttırıldı. İş çıkış saatlerinde artık Şam sokaklarında Trafik sıkışıklığı yaşanmıyor. Birçok sürücü acil durumlar dışında araçlarını evde bırakıyor. Üniversiteler, akaryakıt krizi yüzünden haftada sadece üç gün ders yapıyor.
TAKSİLER GEZMİYOR
Eskiden haftada bir ucuz yakıt alma hakkı tanınan taksilere artık sadece ayda bir uygun fiyatlı yakıt veriliyor. Bu, taksi ücretlerinin artmasına yol açtı. Haber ajansı AFP’ye konuşan 39 yaşındaki taksici Bassam Zahrawi, artık Şam sokaklarında dolaşmadığını, ancak bir müşteri ararsa aracını çalıştırdığını, bu sayede yakıt tasarrufu yapmaya çalıştığını söyledi. Zahrawi, ayda bir verilen ucuz yakıtın sadece 2 gün yettiğinden şikâyet etti.
BİR DEPO İKİ AYLIK MAAŞ
Karaborsada litresi 1 Dolar olan yakıtın fiyatı bu kışla birlikte ikiye katlandı. Ülkede ortalama memur maaşı aylık 21 dolar. Yani bir depo benzin, iki aylık maaşa eşdeğerde. Suriyeliler yakıt kıtlığından ötürü Batı yaptırımlarını suçluyor. Ülkedeki önemli Petrol sahaları rejimin değil, YPG/PKK’nın kontrolündeki alanlarda bulunuyor. Öte yandan ABD yaptırımları, Suriye’ye petrol ihracatını önemli ölçüde kısıtlıyor.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/samda-petrol-krizi-42189798