"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Friday, January 20, 2023

Ankara-Şam yakınlaşması: Silahlara veda radikal cepheyi büyütür mü? - Al-Monitor

Türkiye’nin Şam’la normalleşme çabası silahlı muhaliflerin pusulasını bozdu. Karambolde HTŞ çekim merkezi olmaya çalışıyor. Bunun için cephe hatlarını ısıtmanın peşindeler.

Türkiye’nin Şam’la normalleşmeye paralel olarak Suriyeli silahlı grupların fişini çekebileceği ihtimali sahayı hareketlendirdi. Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) gibi cihadi gruplar silahlı isyancılar arasındaki şaşkınlığı lehine çevirip kontrol alanlarını genişletmeye çalışıyor.

HTŞ’nin başını çektiği Feth’ul Mubin Operasyon Odası’na bağlı güçler İdlib’in güneyi, Halep’in kuzeybatısı ve Lazkiye’nin kuzeydoğusundaki cephe hatlarına yönelik sızma taktikleriyle saldırılar düzenliyor. İdlib’in güneyinde Cebel Zaviye’de (Zaviye Dağı) çatışmalar yoğunlaşırken Suriye ordusu da Sarakıb, Maarat el Numan, Kfar Nabl, Han el Subul’un yanı sıra Halep’in batısında Üs 46, Mizanaz ve Kabtan el Cebel gibi yerlere 25. Bölük ve 5. Kolordu’nun seçkin birliklerini sevk etti. Zaviye Dağı’ndaki çatışmalara El Kaide ile bağlantılı Fırkat el Guraba ve Ensar el Tevhid gibi örgütler de iştirak ediyor. Yabancı savaşçılar arasında öne çıkan Ebu Hamza el Fransi kod adlı Fransız vatandaşı da Zaviye Dağı’nda öldü.

Şam’la temasa rağmen baskı stratejisinin bir parçası olarak kara harekâtı seçeneğini masada tutan Türkiye de İdlib kırsalı ve Halep’in kuzeybatısına takviye güç gönderdi.

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2023/01/turkey-faces-tough-options-syrian-rebel-allies-amid-damascus-thaw