"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Tuesday, November 14, 2017

Maruni Patriği Rai: Suudi Arabistan bir kez daha Lübnan’ı yüz üstü bırakmadı- Eş-Şark El-Asvat

Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Rai, Suudi Arabistan’a yönelik tarihi ziyaretine dün başladı. Rai, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile bugün bir toplantı gerçekleştirecek.
Patrik ve beraberindeki heyet Kral Selman Hava Üssü’ne özel bir uçakla geldi. Rai, Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Tamer el-Sabhan tarafından karşılandı. Ardından dün akşam saatlerinde Riyad’daki elçilik binasında Lübnanlı bir grupla bir araya geldi. Er-Rai’nin ziyareti sırasında Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile de görüşeceği belirtildi.
PatrikRai, Lübnan’dan ayrılmadan önce havalimanında yaptığı konuşmada ziyaretin 2013’ün başında yapılmasının düşünüldüğünü ancak bazı sebeplerden dolayı gerçekleştirilemediğini belirtti. Patrik, Suudi Arabistan’ın tarihsel rolüne dikkat çekti:
“Ziyaret, bugün Lübnan’da yaşadığımınız olaya dair tarihi ve önemli bir yer tutuyor. Bütün Lübnanlıların gözleri burada. Zira Suudi Arabistan tarihsel olarak sadece iyi işlere imza atmıştır. Bu özel dostluk sürecinde Suudi Arabistan her zaman siyasi, ekonomik, sosyal, güvenlik ve kalkınma konularında Lübnan’ın yanında olmuştur.”
Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ilk Maruni Patriği olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Patrika “Atalarımız olan Patrik Maoushi, Patrik Khreish ve Patrik Sfeir döneminde Suudi Arabistan’daki patrik ve krallar arasında yazışmalar gerçekleşmişti” diyerek, daveti sebebiyle Kral Selman’a da teşekkürlerini iletti. Suudi Arabistan ve Lübnan arasındaki dostluğu ‘tarihsel’ olarak nitelendiren Rai, Suudi Arabistan’ın bir kez daha Lübnan’ı yüz üstü bırakmadığını kaydetti. Suudi Arabistan’da bulunan Lübnanlıların Kral’a sevgi ve saygı duyduklarını, gelenek ve yasalarına da bağlı olduklarını vurguladı.
Lübnan Maruni Patriği Rai, Lübnanlı bir grup ile dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği görüşmede ise Suudi Arabistan’ın, ekonomik ve siyasal açıdan Lübnan’ı desteklediğini ve ülkeye birçok katkıda bulunarak güvenlik ve istikrarın güçlenmesine yardım ettiğini aktardı. Patrik görüşmede, bugün düzenlenecek toplantılarda Suudi liderlere, “siyasi ve ekonomik olarak yaşanan tüm zor koşullarda Lübnan’a verdikleri büyük desteklerden ötürü” teşekkür edeceğini de vurguladı. Suudi Arabistan ve Lübnan arasındaki kardeşliği ve dostluğu koruyacaklarını belirten Rai, “Suudi Arabistan, tarih ve krallıkları boyunca diğer patrikle daima temas halindeydi. Ve iyi ilişkilerini de sürdürmeye devam edecek” şeklinde konuştu.