"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Tuesday, April 30, 2013

Suikast girişiminin hatırlattıkları (Mehmet Serim- YDH)

YDH-Gazeteci Mehmet Serim, Başbakan Vail Halaki’ye düzenlenen suikast çerçevesinde Suriye’yi doğrudan ilgilendiren suikastları ve bunların devlet yapısına yönelik etkilerini yazdı.
Suriye Başbakanı Vail el-Halaki’ye yönelik suikast girişimi isyan surecinde sivil yöneticilere yönelik en üst düzey girişim oldu.
Bu suikast girişimine gelene kadar Suriye tarihinde onlarca suikast girişimleri ve suikastlar yaşandı, Lübnan’daki birçok suikast ile ilgili olarak da Suriye yönetimi suçlandı. Şam’ı sarsan suikastlar arasında Hizbullah’ın komutanı İmad Muğniye ve geçtiğimiz temmuz ayında 4 generalin öldürülmesi geliyor.
Modern Suriye dönemi
Suriye’de iç ve dış siyasi çekişmelerin bir tarafını da siyasi suikastlar oluşturuyor.
Esad öncesi “erken kalkanın darbe yaptığı” onlarca kez değişen hükûmet ve isimlerin olduğu donem tarihçilerin işi.
Suriye’yi 30 yıl boyunca yöneten Hafız el-Esad çeşitli defalar suikastlardan kurtulmuştu.
Bunlardan en bariz olanı 1980 yılında yaşandı. Esad’ın korumalarından birisi el bombası ile suikast girişiminde bulundu. Ancak bir başka korumanın Esad’ın üzerine kapaklanması ile Esad suikast girişiminden yara almadan kurtuldu, koruma görevlisi hayatını kaybetti.
Hafız Esad’ın, Ürdün Kralı Hüseyin ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ile birbirlerini daima kolladıkları ve birbirlerine karşı suikast planladıkları iddiaları ise hiç gündemden düşmedi.
Suriye özellikle 70 ve 80’lerdeki Müslüman Kardeşler hareketinin yükselmesi sırasında üst düzey suikastlar yaşadı.
Hama Garnizon Komutanı Ali Haydar, Şam Üniversitesi Rektörü Muhammed el-Fadl, Füze Birlikleri Komutanı Abdulhamit Razzuk ve Hafız Esad’ın doktoru Muhammed Şahada Halil bunlardan bazıları.

http://www.ydh.com.tr/HD11774_suikast-girisiminin-hatirlattiklari.html