Suriye lideri Beşar Esad’ın devrilmesini arzulayan Arap devletleriyle ilişki geliştiren Rusya, bu adımlarına rağmen Suriye konusundaki tutumunu koruyor. Rusya, İran’la eşgüdümlü hareket ediyor gibi görünmese de kimi uzmanlar, Rusya’nın İran’ın bölgesel politikasının bazı nüanslarını bundan böyle dikkate alacağını düşünüyor.
Rusya’daki resmi çevreler, İslam Devleti (İD) ve terörist örgütlere mensup cihatçıların durdurulmasında Şam’ı en etkili güç olarak görüyor ve İD’le mücadelede Suriye hükümetiyle iş birliğine kilit önem atfediyor. Moskova, radikallerin “kötü” veya “iyi” şeklinde sınıflandırılmasına kesinlikle karşı çıkıyor, Batı’nın ve kimi bölgesel ülkelerin bu tarz yaklaşımlarını basiretsizlik olarak görüyor. Rus yorumcular, Suriye’deki kanlı ve yıkıcı çatışmayla oluşan son derece girift ekonomik duruma ilişkin de kaygılar dile getiriyor.
22-24 Ekim’de Soçi’de toplanan Rusya-Suriye Hükümetler Arası Ticaret ve Bilimsel İş Birliği Komisyonu, ikili iş birliğini güçlendirme yollarını görüştü. Kommersant gazetesinin ekonomiden sorumlu Rus hükümet kaynaklarına dayandırdığı 23 Ekim tarihli haberine göre Maliye Bakanı İsmail İsmail başkanlığındaki Suriye heyeti, 1 milyar dolarlık devlet kredisi talebiyle geldi. Suriye, döviz kurunu desteklemek ve sosyal yükümlülüklerini yerine getirmek için bu kaynağa fazlasıyla ihtiyaç duyuyor. Gazeteye göre Rus Maliye Bakanlığı bu talebe sıcak yaklaşmadı. Bunda muhtemelen Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle yaşadığı kendi sıkıntıları ve Suriye’nin tüm resmi mali kurumlarının ABD ve Avrupa Birliği yaptırımlarına tabi olması etkili oldu.