"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, August 01, 2012

Deniz Baykal: ‘TBMM acilen toplanmalı’- Milliyet

Suriye’de mezhep çatışması olduğunu belirten Baykal, “Türkiye bu savaşın bir unsuru haline gelirse yangının Türkiye’ye sıçramaması mümkün değildir. Türkiye acilen bu gelişmeleri TBMM’de müzakere etmeli” dedi.

CHP’nin bir önceki Genel Başkanı Deniz Baykal’la yeni evinin çalışma odasında ve bahçesinde yaptığımız söyleşide son gelişmeleri konuştuk. Baykal, sorularımızı yanıtlarken Suriye’de yaşananlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılması ve yargıdaki durumla ilgili görüşlerini şöyle özetledi:

Düğmeye basıldı
“Suriye’de yaşanan olaylar bir bütünün parçasıdır. Irak’ta yaşanılanlar, Mısır’da, Libya’da, Tunus’ta yaşananlar bir bütün anlam taşır. Ancak Suriye’nin kendine özgü özellikleri var. Suriye’de yaşananların Rusya ve İran boyutu da var.

 Suriye’de ortaya çıkan iç savaş tablosunu sadece bu ülkenin iç dinamikleriyle açıklamak mümkün değil. Bu olay sadece köhnemiş bir dikta rejimine karşı demokrasi ve özgürlük isteyenlerin mücadelesi değildir. Açık bir şekilde dışarıdan düğmeye basılmıştır. Suriye rejiminin reaksiyonunun da ölçüsüz olması bu ülkeyi bir iç savaşa sürüklemiştir. Suriye’de yaşananlar Türkiye’yi çok yakından ilgilendirir.

ABD Başkanı Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayıp, “sizin yakınlığınız var, Esad’a söyleyin artık çekilsin” dediği Reuters tarafından haberleştirildi. Suriye ile olağanüstü yakın ilişkilerimiz vardı. Ortak bakanlar kurulu toplantıları, vizelerin kaldırılması, ticaretin büyümesi ve derken hükümet birdenbire tam ters bir politikaya yöneldi. Bir kırılma yaşandı. Bu kırılmanın Suriye için düğmeye basanların istemiyle olduğu da açık. Türkiye, Suriye’ye karşı öncü ülke durumuna geldi.

 Daha başlangıçta Suriyeliler için sığınmacı kamplar inşa edilmeye başlandı. Van depreminin yaraları sarılmaya çalışılırken bir yandan da sığınmacı kampları yapıldı. Hollywood yıldızları birdenbire bu kampları ziyaret etmeye, dünya medyasına yansıtmaya başladılar. Bu, Suriye’de olayların kurgulandığını, önceden planlandığını gösteriyor. Türkiye, bu sürecin öncü ülkesi haline geldi. Suriye’de rejimi devirmek için en hararetli öncü ülke Türkiye oldu.

 Sığınmacı kamplar muhaliflerin karargâhı haline geldi. Hatay’da, Adana’da muhaliflerin karargâhları, üsleri aleni biçimde ortaya çıktı. Türkiye, Suriye muhalifleriyle tam bir paralellik içine girdi. Silah yardımı yapıldığı iddiaları gündemde...

http://siyaset.milliyet.com.tr/-tbmm-acilen-toplanmali-/siyaset/siyasetyazardetay/01.08.2012/1574462/default.htm