"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Monday, August 06, 2012

Silahları PKK’ye Suriye verdi iddiası: Basın neyi ‘kanıtladı’?- Sol Haber


Çukurca’daki saldırının ardından basında PKK’nin kullandığı silahları Suriye tarafından verildiği iddia edildi. “İstihbarat raporları” göndermesi dışında herhangi bir kaynağa dayanmayan “haber”in, ana akım medyada geniş yer bulması “basın neyi kanıtlıyor” sorusunu akla getirdi.
Başbakan Erdoğan, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 6 asker ve 2 korucunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan PKK saldırısının ardından başta Suriye olmak üzere bölge ülkelerini suçlayan açıklamalar yaptı. Suriye’ye askeri operasyon yapılabileceği mesajı veren Başbakanın bu sözlerinin ardından, egemen basın da kendisinden beklenen görevi yerine getirdi ve PKK’lilerin saldırıda kullandığı silahların Suriye istihbaratı tarafından temin edildiğini yazdı.
Basından alışıldık manzaralar
İlk olarak Sabah gazetesinde yayımlanan, daha sonra ana akım medyanın çoğu temsilcisi tarafından kopyalanan iddiaya göre, PKK’lilerin kullandığı Rus yapımı RPG-7 tipi roketatarlar Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat tarafından verildi. Sabah’ın “haberinde” Suriye Devlet Başkanı’nın ağzından çıkmış gibi birtakım cümleler aktarılması dikkat çekti. Sabah şöyle yazdı:
“Suriye lideri Beşar Esed'in, ‘Silah desteği verin’ talimatını yerine getiren Suriye Gizli Servisi El Muhaberat'ın 70 roketatar ile uçaksavarı PKK'ya geçen hafta teslim ettiği ortaya çıktı.”
Sabah’ın “Suriye’nin PKK’ye silah desteği verdiğinin kanıtlandığını” ilan etmesi de bir başka dikkat çekici husus oldu. Sabah şöyle yazdı:
“Bütün dünyanın gözlerinin çevrildiği, büyük bir iç karışıklık yaşayan Suriye'nin son dönemde terör örgütü PKK 'ya verdiği silah desteğine ilişkin iddialar kanıtlandı. Güvenlik kaynakları, Beşar Esed yönetiminin, Suriye'nin kuzeyini PKK'nın kontrolündeki PYD'ye terk etmesinin ardından, PKK'ya silah desteğini de belirledi.”
Kaynak olarak “istihbarat”ı gösteren, bunun dışında herhangi bir somut dayanağı bulunmayan iddianın sonunda da “En son istihbarat raporlarına yansıyan bilgilere göre, Esed net ifadelerle Suriye'nin kuzeyini PKK'ya bıraktığını söyledi” denildi...

http://haber.sol.org.tr/medya/silahlari-pkkye-suriye-verdi-iddiasi-basin-neyi-kanitladi-haberi-58038