"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Friday, September 13, 2013

Birinci Dereceden ABD’nin Düşmancı Politikasına Son Vermeye Dayanıyor- SANA Türkçe


ŞAM – Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad Rus 24 Televizyonuna verdiği röportajda; Suriye'nin, kimyasal silahların uluslar arası denetim altına alınmasını kabul etmesinin en önemli nedenlerinden birinin Rusya'nın bulunduğu girişim olduğunu vurguladı.

El-Esad; Rusya'nın girişimi olmasaydı Suriye'nin kimyasal silah konusunu kesinlikle hiçbir devletle tartışmayacağını belirtirken, Suriye'nin bu girişimi kabul etmesiyle ABD’nin tehditleri arasında hiçbir ilişkinin olmadığını ifade etti. Suriye'nin bu girişimi devlet olarak kendisini ve genel olarak bölge devletlerini çılgınca yeni bir savaştan uzak tutmaya ciddi özeninden dolayı kabul ettiğine vurgu yapan el-Esad; ABD’de savaş yanlısı kimilerinin bölgede çılgın bir savaş alevlendirmeye çalıştıklarına dikkat çekti.

Rusya'nın bulunduğu bu girişimde ilerlemenin birinci dereceden ABD’nin Suriye'ye yönelik düşmancı politikasına son vermeye dayandığının altını çizen el-Esad; Suriye'nin ABD’nin istikrar doğrultusunda yöneliminde ciddi olduğu, saldırı tehditleri ve icraatlarına son verdiği ve teröristlere silah göndermekten vazgeçtiğini görmesi halinde bu girişimi sonuna dek yürütmesinin mümkün olabileceğini belirtti.

El-Esad bu süreç içinde temel rolün Rusya'ya düştüğünü belirtirken, Suriye ile ABD arasında hiçbir bağlantı yada güvenin bulunmadığını ifade etti. Suriye ve Rusya arasındaki ilişkileri sağlam ve güvenilir ilişkileri olarak nitelendiren el-Esad; bu ilişkilerin kriz sırasında daha çok pekiştiğini ve güven kazandığını söyledi. El-Esad Rusya'nın güvenilir büyük bir devlet olarak kendini kanıtladığını ekledi.

 ABD Engel Oldu
Suriye'nin Rusya'nın girişimini hızlı bir şekilde kabul etmesinin nedenine ilişkin bir soruya cevabında el-Esad; Suriye'nin on yıl öncesinden fazla bir süredir Birleşmiş Milletlerden (BM) Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılmasını talep ettiğine dikkat çekti.

El-Esad bölgenin on yıllardan hatta yüzyıllardan beri savaş ve gerginlik bölgesi olduğuna işaret ederek, Suriye'nin, bölgenin kitle imha silahlarından arındırılmasının istikrarın sağlanmasına katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. Dolayısıyla BM’den bölgenin her türlü kitle imha silahlarından arındırılmasını talep ettiğini belirten el-Esad; bu talep önünde engel teşkil edenin ABD olduğuna dikkat çekti.

Suriye'nin ilke olarak bölgede kitle imha silahlarının bulunmasını olumlu olarak değerlendirmediğini söyleyen el-Esad; Suriye'nin tam aksine her daim istikrarı düşündüğünü ve barış için çabaladığını belirtti.


Sözlerine devam eden el-Esad Suriye'nin girişimi kabul etmesinin ikinci nedeninin ise kendisini ve bölge devletlerini kimi tarafların alevlendirmeye çalıştığı delice bir savaşın tehlikesinden uzaklaştırmaya ciddi özeninin olduğunu vurguladı. Bölgenin ABD’nin Afganistan ve Irak’a karşı savaşının etkisinden henüz kurtulmadığına dikkat çeken el-Esad; Suriye'ye yönelik bir savaşın tüm bölge için tamamen yıkıcı bir savaş olacağını ifade etti. El-Esad bu savaşın etkilerinin on yıllar boyunca birçok nesli etkileyeceğini belirtti.