"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Friday, October 07, 2016

El Bab'a doğru zorlu yol- Al-Jazeera Turk

24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu’nda TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri Cerablus-Çobanbey arasında kalan sınır bölgesinin kontrolünü IŞİD’in elinden aldı. Cerablus’un güneyinde Sacur Nehri’ne kadar ilerleyen ÖSO güçleri, batıda da Dabık’ın 3 kilometre yakınına geldi. Dabık’tan sonraki hedef, operasyon sırasında bölgeden kaçan IŞİD mensuplarının yerleştiği El Bab bölgesi.

IŞİD’den temizlenen Cerablus’un yeniden yapılandırılması, normal hayata dönüş sırasında bazı sorunlar da yaşanıyor. Türkiye ilçede bir hastane ve altı okul açıyor. Duvarlardaki IŞİD sloganları siliniyor. Ancak Ocak 2014’ten beri yani iki buçuk yıldır IŞİD’in kontrolü altında bulunan halkın bir kısmı henüz korkularını yenemedi.

Al Jazeera’nin bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgilere göre "IŞİD geri gelir" korkusuyla evden çıkmayı reddeden kadınlar var. IŞİD’in etkisinde kalan bazı gençler ve çocuklar da duvarlardaki yazıların silinmesine itiraz ediyor. İlçede oluşturulmaya çalışılan Yerel Meclis’in de desteğiyle bu sorunlar aşılmaya çalışıyor.