"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, February 08, 2017

Suriye görüşmelerinde Ürdün’ün rolü- Al-Jazeera Turk

Son yapılan Astana görüşmesine Washington ve Moskova’nın talebiyle katılan Ürdün, yeni dönemde Suriye’de daha aktif bir rol oynayacak. Bu, Riyad’ın da gelişmeleri takip etmek için desteklediği bir formül. Görüşmeleri izleyen kaynakların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre, tüm bu ülkelerin ortaklaştığı nokta önceliğin Esed’in devrilmesi yerine IŞİD’le mücadeleye verilmesi.

Şubat ayındaki Astana ve Cenevre görüşmeleri öncesinde Ürdün Kralı’nın trafiği dikkat çekti. Önce Moskova’ya, ardından Washington’a giden Kral Abdullah, iki tarafın da talebi üzerine Ürdün’ü de Astana sürecine dahil etti.

Al Jazeera’nin konuştuğu, görüşmeleri takip eden Türk ve yabancı kaynaklara göre bunu asıl isteyen ülke, önceliği Esed’in devrilmesi yerine IŞİD’le mücadeleye veren Suudi Arabistan’dı. Hem ABD hem de Rusya ile yakın ilişkileri olan Ürdün, İran’ın da görüşmelere katılmasına olumlu baktığı bir ülke.