"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Thursday, August 25, 2011

El-Esad Ulema ve Din Adamlarının Onuruna İftar Yemeği Verdi- SANA Türkçe




ŞAM – Cumhurbaşkanı Beşşar el-Esad dün akşam Şam Salonunda ulema ve din adamlarının onuruna iftar yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı el-Esad, ulema ve din adamlarını kabul etmesi ardından akşam namazını Cumhuriyet Müftüsü Ahmet Bedrettin Hassun'un eşliğinde kıldı.

Ulema, din adamları ve Suriye halkının mübarek Ramazan ayını ve yaklaşan Ramazan Bayramını kutlayan el-Esad, Ramazan ayının sevgi, hayır ve iyi amel ayı olması nedeniyle diğer münasebetlerden farklı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı, Suriye'nin tanık olduğu olayları gözden geçirme ve bu olaylardan ülkeye hayır getirecek şekilde yararlanma çağrısında bulundu.

"Bu olayları aşmak için duygusallık ve tepkiye değil herkesin işbirliğine, akıl ve bilgeliye ihtiyacımız var" diyen el-Esad, din adamlarının vatanı koruma yönünde temel bir rol oynadığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı el-Esad, vatandaşların ve gelecek kuşakların düşüncelerinde değerleri, ilkeleri ve doğru dini pekiştirme çağrısında bulunarak "Suriye halkı son sözünü söyleyerek vatan, ilkeler ve din üzerinde pazarlık olmaz dedi" diye konuştu.

Yarattığı büyük acılara rağmen yaşananların Suriye vatandaşının vatanın gurur duyduğu soylu ve güçlü özüyle birlikte Suriye sokağını ve özellikle vatansever inançlı sokağı ortaya çıkardığını söyleyen el-Esad, inanç ile vatanseverlik arasındaki ilişkinin doğal bir ilişki olduğunu cevherinin yaratan olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı el-Esad, krizin ana nedenlerinden birinin yetkililer ya da vatandaşlardan kaynaklı olsun ahlaki olduğunu, çözümün ahlaki değerleri pekiştirmekte yattığını dile getirerek dinin özünün insanlık, insanlığın özünün ise ahlak olduğunun altını çizdi.

Beşeriyet için kutsal olan Allah kelamını dinle alakası bulunmayan hedefleri gerçekleştirme yönünde istismar etmeme çağrısı yapan el-Esad, bazı yetkili ya da vatandaşların özellikle kutsallıklara zarar veren ferdi davranışlarını genelleştirmemek gerektiğine, genelleştirmenin sorumluluğu başkalarına yüklemek anlamına geldiğine dikkat çekti.

"Bu kötülüklere, kim olursa olsun kötülükte bulunanlardan hesap sorularak yanıt verilmeli" diye belirten el-Esad, tüm din adamları ve yetkililere Suriye halkı arasında uyumu pekiştirme ve el ele vererek reform sürecine katılma sorumluğunu yüklenme çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı, hedef vatanı yapılandırma olduğu sürece, ayrılık ve ayırıma yol açmadıkça görüş farklılıklarının sağlıklı olduğunu vurguladı.

Devletin reform yolunda sabit adımlarla ilerlediğine değinen el-Esad, bu reformların ülkenin ve gelecek kuşakların geleceğini kurduğunu, bu nedenle özenle incelenmesi ve acil ihtiyaçlar yerine toplumun doğal ihtiyaçları üzerine yapılandırılması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı el-Esad din adamları başta olmak üzere herkesi reform sürecine katılmaya çağırarak reform konusunun devletin vatandaşların güvenlik ve huzurunu sağlama yönündeki çabalarıyla çelişmediğine işaret etti.

Dış güçlerin pazarlamaya çalıştığı ve özellikle vatandaşlarla birlikte özel ve kamu mallarını koruyan ulusal orduyu hedef alarak ülkede fitne yaratma çabasında olan komploya karşı dikkatli olma gerekliliğine vurgu yapan el-Esad, ordu kurumunun ulusal birliği pekiştirdiğini yineledi.

"Dış baskılar iddia edildiği gibi batının Suriye halkına ve reforma gösterdiği özenden kaynaklanmıyor. Bu baskılar, Suriye'nin batının bölgede çözemediği bir düğüm olması nedeniyle doğdu" diyen el-Esad Suriye'den ödün vermesinin istendiğini, bunun asla gerçekleşmeyeceğini, çünkü Suriye halkının bağımsız bir irade ve egemenlik istediğini sözlerine ekledi.

İslam ile Araplık arasındaki doğal ilişki ile toplumlarımızın bu ilişkiyi muhafaza etmesinin önemini yineleyen el-Esad, "Suriye'nin gücü vatanın evi, egemenliğin onuru, ulusal birliğinin sığındığı kale, imanın güvenlik, huzur ve evlatlarımızın gelecek güvencesi olduğuna inanan halkından geliyor" diyerek sözlerini noktaladı.

Öte yandan Cumhuriyet Müftüsü Hassun, Doktor Muhammed Sait Ramazan el-Buti, Homs Müftüsü Şehy Fethullah el-Kadı, Hama'daki el-Medfen Camisi Hatibi Şeyh Mustafa Abbas, İdlib'deki el-Tevhid Camisi İmamı Şeyh Muhammed Dellal, Rakka'daki el-Basravi Camisi Hatibi Şeyh Abdullah el-Salih, Busra Camisi Hatibi Şeyh Musa el-Azbe birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda, Cumhurbaşkanı el-Esad'ın Suriye'yi bölgede örnek alınacak bir modele dönüştürme programı kapsamında onayladığı kararname ve yasalardan duydukları memnuniyeti dile getirerek bu yasa ve kararnamelerin halkın refahını sağlayacağını vurguladı....