"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Saturday, June 16, 2012

Bahar bitmeden (Hüsnü Mahalli- Akşam)

'Arap Baharı' denilen rüzgar ilk kez Tunus'ta esti. 17 Aralık 2010'da başlayan ayaklanma, Tunus'u 24 yıl süreyle yöneten Başkan Bin Ali'nin askerlerinin de baskısıyla 14 Ocak 2011'de ülkeden kaçmasıyla son buldu. Yapılan seçimlerde oyların %30 kadarını alan İslamcı Nahda Partisi sol ve sosyal demokrat iki partiyle hükümeti kurabildi. O günden bu yana Tunus hep gergin. İslamcılarla genel tanımı ile laikler arasında çok ciddi sorunlar var. Sık sık gösteriler yapılıyor ve çatışmalar yaşanıyor. Dün yapılması kararlaştırılan ve tüm İslamcıların katılması beklenen büyük gösteri İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. İslamcılar 'İslami değerleri aşağıladığını' iddia etikleri bir resim sergisini protesto etmek için bir araya gelecekti. Özetle Tunus'ta bahar ilk günden itibaren sıcak esiyor. Başta İslamcılar olmak üzere Tunus'ta herkes Türkiye ve özellikle AKP deneyiminden dersler çıkarıyor.

 Mısır'da ise durum çok daha karmaşık. Ülkede bugün ve yarın seçim var. Ama ne seçim. Anayasa Mahkemesi parlamentoyu feshetti. Seçilecek yeni başkanın kimin önünde yemin edeceği şimdiden tartışma konusu. Fesih konusu ise ayrı bir mesele. Çünkü İslamcıların kontrolündeki parlamento ile HSYK arasında son günlerde çok ciddi gerginlikler yaşanıyordu. Parlamento HSYK yasasını değiştirmeyi planlıyordu. Bugün ve yarın yapılacak olan seçimde iki aday yarışıyor: İslamcı Muhammed Mursi ile Mübarek'in başbakanı Ahmet Şefik... Mısır'da kim kazanırsa kazansın ülkede ciddi bir kaos yaşanacak. Tunus ve Yemen'de olduğu parlamento ve başkanlık seçiminin ilk turuna çok düşük oranlarla (%40-50) katılarak 'Bahara' olan ilgisizliğini kanıtlayan Mısır halkını çok sıkıntılı dönem bekliyor. Ordunun, laik kesimlerin ve başta ABD olmak üzere Mübarek'in gitmesine yeşil ışık yakan Batılı ülkelerin ne yapacağını hep birlikte bu hafta göreceğiz. Özetle 25 Ocak 2011'de başlayan ve 11 Şubat'ta ülkeyi 30 yıl yöneten Mübarek'in askerin baskısıyla istifa etmesiyle son bulan 'Mısır 'devrimi' Baharı' yaşamdan kavurucu bir yazın eşiğinde...

http://www.aksam.com.tr/bahar-bitmeden-6909y.html