"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Wednesday, July 25, 2012

4 soru, 4 cevap (Serdar Akinan- Akşam)

1. Türkiye'nin güney sınırını Kürtler mi kontrol ediyor?

Son 24 saattir Türkiye Suriye ve Irak Suriye sınırındayım. Amacım Kürtlerin kontrol ettiği bölgelere girmekti. Ancak son birkaç gündür medyaya yansıyan fotoğrafın gerçeği tam olarak yansıtmadığını söylemem gerek. PYD Lideri Salih Müslüm ile birkaç kez telefonda görüştüm. Öncelikle PYD liderliğindeki Kürt grupların sadece belli ilçe merkezlerini kontrol ettiklerini ancak bu yerleşim yerleri arasında kontrolün tamamen Suriye güvenlik güçlerinde olduğunu belirteyim.

Sınır boyunda sadece Kürt yerleşim yerleri yok. Arap ve Ermeni köyleri de var.

2. Önümüzdeki günlerde bu dengede nasıl bir gelişme bekleniyor?

Kamışlı bölgenin en kritik noktalarından biri. Kürt nüfus burada ağırlıkta. Yapılan pazarlıklara göre Suriye güçleri ve hükümet yetkilileri, 72 saat sonra Kamışlı'yı PYD'ye devredecekti. Ancak pazarlıklar sürüyor. Kamışlı'nın kuzeyindeki yani Türkiye'deki insanlar da son gelişmelerden heyecan duydular. Bundan sonra her ne olursa olsun Suriye'nin kuzeyi artık literatürlerine Batı Kürdistan olarak girecek. 90'larda Kuzey Irak'ta ne nasıl yaşandıysa Suriye'de benzeş bir geçiş olacağı kanaati hakim...