"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Friday, September 11, 2015

Rusya Suriye’de tam olarak ne yapıyor? (Vitaly Naumkin- Al-Monitor)


Rusya’nın Suriye’ye sağladığı silah ve eğitmen desteğini artırması bugünlerde dünya medyasında en çok tartışılan konulardan biri. Peki, gerçekte neler oluyor?


Birincisi Moskova Şam’a askeri ve teknik destek sağladığını hiçbir zaman saklamadı. Rus yetkililerin de sürekli vurguladığı gibi bu destek uluslararası hukuka uygun olarak ve iki taraf arasında imzalanan sözleşmeler çerçevesinde sağlanıyor. Bununla birlikte geçmiş örneklerden de görüldüğü gibi Moskova, Şam’ın komşularıyla ilişkilerinde ciddi sıkıntı yaratabilecek silahları tedarik etmekten kaçındı. Örneğin yakın geçmişte İsrail’in yoğun itirazları sonucunda Rusya, S-300 uçaksavar sistemlerini Suriye’ye vermekten vazgeçti. İsrail, topraklarının tamamının bu sistemlerin menziline girebileceğini öne sürmüştü.
İkincisi İslam Devleti (İD) ile mücadele bugün ön plana çıkmış durumda. ABD ve koalisyondaki müttefikleri hâlihazırda Suriye’deki İD mevzilerini bombalıyor. Rusya’nın ulusal güvenliğine doğrudan tehdit olarak gördüğü bu şer odağı ile mücadelede küresel ve bölgesel güçlerin katılımıyla geniş bir koalisyonun oluşturulmasını istediği çok iyi biliniyor. Volga bölgesinde hoşgörüsüyle bilinen tek bir yöreden en az 200 kişinin İD saflarına katıldığını söylemek Rusya’ya yönelen tehdidi açıklamakta yeterli olur. Kuzey Kafkasya’dan bahsetmeye gerek bile yok. Ancak geniş bir koalisyonun kurulması hâlâ uzak bir hedef.
Üçüncüsü iki cephe hattında mücadeleye öncülük eden ılımlı Suriyeli muhalifler, teröristlerden çok daha zayıf ve giderek zemin kaybediyor. Rus uzmanlara göre muhalefet Suriye’nin yaklaşık yüzde %5’ini kontrol ederken ülkenin neredeyse yarısı İD’in elinde. Bu şartlarda Suriye hükümetine verilen destek Şam’ın cihatçılara karşı mücadelesiyle sınırlı görülüyor.