"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Monday, January 09, 2012

Suriye’de bir ‘Rus çözümü’ olanaklı mı?- Sol Haber

...Yeni “Rus inisiyatifi” ocak sonunda ilan edilecek
Rusya’nın Suriye için Yemen benzeri bir “çözüm” peşinde olduğunu belirten Moubayed, bu hususun Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından son bir hafta içinde iki defa açıkça belirtildiğinin altını çiziyor. Moubayed, söz konusu “Rus inisiyatifi”nin ocak ayı sonunda ilan edileceği ve girişimin Yemen modelini temel alacağını iddia ediyor.

Moubayed, Vaşington’un başkanlık seçimleri öncesinde büyük bir risk almak istemediğini öne sürerek, ABD ve AB’nin Rusya’ya Arap Birliği’yle işbirliği içinde Suriye’de bir “çözüm” girişiminde bulunması için yol verdiğini de ileri sürüyor. Dolayısıyla bu “çözüm”ün Hizbullah ve Hamas gibi konularda Amerikan çıkarlarını da gözeteceği belirtiliyor.

Girişimin çerçevesi ne olacak?
Ocak sonunda ilan edileceği iddia edilen Rus girişiminin özellikle üç başlıkta hızlı reformlar yapılmasını gündeme getireceği belirtiliyor. Bu başlıklar şunlar:
1. Baas Partisi’nin siyasi tekelini ortadan kaldıran yeni bir anayasa yapılması,
2. Baas sonrası Suriye’nin siyasi temelini hazırlamak üzere bir Baas kongresi toplanması,
3. Suriye muhalefetinden önemli grupların da içerisinde bulunduğu bir ulusal birlik kabinesi kurulması.

Moubayed, yeni anayasanın şubat ortasında ilan edilmesinin beklendiğini ve Baas Partisi’ni “devletin ve toplumun lideri” olarak niteleyen 8. Madde’nin yeni anayasadan çıkartılacağını iddia ediyor. Benzer şekilde Baas Partisi kongresinin de şubatın ilk haftası toplanması bekleniyor. Baas üyesi olmayan bir muhalif bir üye başkanlığında yeni bir kabine oluşturulmasının ise ocak sonunda gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Yeni anayasada başbakanın seçim yönteminin de değişeceğini ileri süren Moubayed, başbakanın artık devlet başkanı tarafından atanmayacağını, 1963 öncesinde olduğu gibi, seçimlerde çoğunluğu kazanan parti tarafından belirleneceğini belirtiyor. Bununla birlikte devlet başkanı yetkilerinin azaltılması ve bu yetkilerin bir kısmının başbakana devredilmesinin de Rusya’nın bir başka şartı olduğu ileri sürülüyor. Bu değişiklikler sonrasında 2012 ya da 2013’te devlet başkanlığı seçimlerinin de yapılabileceği ifade ediliyor...

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/suriyede-bir-rus-cozumu-olanakli-mi-haberi-50274