"And I have found both freedom and safety in my madness, the freedom of loneliness and the safety from being understood, for those who understand us enslave something in us. But let me not be too proud of my safety. Even a Thief in a jail is safe from another thief. "

Khalil Gibran (How I Became a Madman)

Lübnan Marunîleri / Yasin Atlıoğlu

NEWS AND ARTICLES / HABERLER VE MAKALELER

Tuesday, December 13, 2011

“Arap Baharı” ve kamu diplomasisi, sefil siyasetten siyaset sefilliğine (Alptekin Dursunoğlu- YDH)



Padişahın “bir ok attım kebap oldu” sözünden bin bir hikmet çıkarmaya çalışan kamu diplomasisinin maaşlı memurları ve Ankara’nın İsrail söylemini ve Suriye politikalarını dini argümanlarla süsleyip savunan meczup çevreler, siyasi analiz düzeyi bakımından son derece eğlenceli örnekler sunuyorlar.

Bir devletin, özellikle de dış politika alanındaki karar alma süreçlerini etkileyen en önemli faktör, o devletin Grand stratejisine bağlı olarak tanımladığı jeopolitik çıkarlarıdır.

Ülkedeki kültürel, ekonomik, siyasi, diplomatik ve askeri yapılanmaya ve işleyişe yön veren Grand strateji; devletin kurucu iradesine, tarihsel birikimine ve medeniyet tercihine dayalı olarak kurgulandığı için devletin kolektif aklını temsil eder ve dönemsel olarak devleti yönetenlerin kişisel veya ideolojik tercihlerine göre kolayca değiştirilemez.

Bu yüzden devletlerin Grand stratejisinde köklü değişik, ancak devrimlerle mümkün olabilmekte; hatta kimi devrimler bile, devirdikleri düzenin Grand stratejisini kendi ideolojisini ve söylemini katmaktan başka hiçbir değişiklik yapmadan aynen devam ettirebilmektedir.

Binaenaleyh İran İslam Devrimi, devletin Grand stratejisini kökten değiştiren; Bolşevik Devrimi ise önceki rejimin Grand stratejisini yeni ideolojik söyleme göre yeniden üreten devrimlere örnek olarak gösterilebilir.

Devletlerin sadece kültürel, siyasi, ekonomik ve askeri yapısını değil, diplomatik ilişkilerini ve diğer devletlerle kurduğu ittifak ilişkisini de belirleyen ana unsur Grand strateji olduğu için, devletlerin uluslar arası gelişmelere ilişkin politik tutumlarının doğru okunması, onların söylemlerini değil, Grand stratejilerini temel alan bilimsel siyasi analizlerle mümkündür...